14/10/2011

Osvrt na obilježavanje dvadesete obljetnice postojanja Programa MEDIA

MEDIA desk Hrvatske u suradnji s Delegacijom Europske unije obilježio je dvadesetu obljetnicu postojanja Programa MEDIA. Svečana proslava održana je 11. listopada 2011. u prostorijama Informacijskoga centra Europske unije.

Od službenoga pristupanja Hrvatske Programu MEDIA 17. ožujka 2008. godine nije prošao ni jedan natječaj, a da hrvatski korisnici nisu osigurali određena financijska sredstva, bilo da se radilo o potpori namijenjenoj razvoju projekata, potpori festivalima, mreži art kina EUROPA CINEMAS, ili potpori automatskoj, odnosno selektivnoj distribuciji.

Rezultati natječaja Programa MEDIA 2009./2010. Hrvatsku su smjestili na visoko osmo mjesto u kategoriji potpore za razvoj projekata te na izuzetno drugo mjesto u kategoriji potpore festivalima.

Nadalje, hrvatski su projekti putem sustava potpora razvoju, festivalima, distribuciji te mreži EUROPA CINEMAS na natječaju 2010./2011. g. uspjeli steći iznos od 676.209 eura. Ukupna je stopa osiguravanja europskih sredstava iznosila tako 531%, što znači da je u odnosu na uloženi iznos članarine koju Republika Hrvatska uplaćuje na godišnjoj razini dobiveno čak 5,31 puta više sredstava iz Programa MEDIA.

Projektima Ankice Jurić Tilić iz producentske tvrtke Kinorama dodijeljena su tako znatna sredstva: film Koko i duhovi dobio je potporu namijenjenu razvoju pojedinačnoga projekta u iznosu od 35.000 eura, dok je za četiri filma – Sveta Ana u polju redatelja Zvonimira Jurića, Zvizdan redatelja Dalibora Matanića, Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića i Zeleni pas (redateljevo će ime biti naknadno dogovoreno) – osigurana potpora u kategoriji razvoja skupnih projekata u iznosu od 126.000 eura.

Studio dim također je svojim dvama projektima zabilježio uspjehe: Noćni brodovi redatelja Igora Mirkovića i Trampolin redateljice Zrinke Matijević Veličan stekli su pojedinačnu potporu u iznosu od 25.000 eura.

O kvalitetnoj suradnji sa zemljom što nije članica Programa MEDIA najvjernije svjedoči projekt Otok ljubavi redateljice Jasmile Žbanić. Leon Lučev iz producentske tvrtke Živa produkcija za taj je projekt uspio osigurati sredstva u iznosu od 30.000 eura.

Uspješnost rezultata na natječajima za potporu razvoju projekata zaokružuje Razred redateljice Vesne Čudić, za koji je producentskoj tvrtki Nukleus film u kategoriji kreativnoga dokumentarca dodijeljeno 25.000 eura.

Da je moguće biti dio europske festivalske priče, svojim primjerima dokazali su Animafest Zagreb (Vjera Matković), Motovun Film Festival (Igor Mirković), ZagrebDox (Nenad Puhovski) i Zagreb Film Festival (Hrvoje Laurenta). Festivali redovito ostvaruju potporu na natječajima Programa MEDIA i to u sljedećim iznosima: Animafest Zagreb – 28.000 eura, Motovun Film Festival – 35.000 eura, ZagrebDox – 25.000 eura te Zagreb Film Festival – 35.000 eura.

Za dvanaest hrvatskih kina što pripadaju mreži EUROPA CINEMAS i u 2010. godini osigurana su financijska sredstva u iznosu od 70.800 eura. Predstavnica Art kina Croatia iz Rijeke Slobodanka Mišković i Hrvoje Laurenta iz Kina Europa pojasnili su prednosti članstva u navedenoj europskoj kinematografskoj mreži.

Distributerske tvrtke BLITZ, CONTINENTAL i DISCOVERY dobivaju najviše financijskih sredstava putem potpora automatskoj i selektivnoj distribuciji. Hrvoje Krstulović (BLITZ), Martin Milinković (CONTINENTAL) i Igor Rakonić (DISCOVERY) naglasak su stavili na europske nenacionalne filmove te na doprinos Programa MEDIA u njihovoj promidžbi i rastu gledanosti.

MEDIA desk Hrvatske u jednakom omjeru sufinanciraju Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva kulture RH i Europska komisija. Osnovna je zadaća MEDIA deska Hrvatske voditi brigu o prezentaciji Programa MEDIA u Hrvatskoj, pružati adekvatne informacije o natječajima Programa te pripomoći u pravilnom i kvalitetnom ispunjavanju prijavnica. Izobrazba, odnosno organiziranje stručnih radionica, također predstavlja jednu od ključnih aktivnosti MEDIA deska Hrvatske. Ivan Kelava, MA student Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, svojim je projektom HIVES najbolje prikazao kako MEDIA desk Hrvatske i studenti mogu ostvariti kvalitetnu suradnju.

MEDIA desk Hrvatske želi zahvaliti na podršci veleposlaniku Paulu Vandorenu, šefu Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, državnoj tajnici mr. sc. Nini Obuljen te ravnatelju Hrvatskoga audiovizualnog centra Hrvoju Hribaru.

Zahvaljujemo i svim korisnicima Programa MEDIA upućujući im istovremeno iskrene čestitke za dosadašnje uspjehe, u želji da na idućim natječajima ostvare još bolje rezultate!

Vaš MEDIA desk HrvatskeKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr