13/05/2022

Osvrt na obilježavanje 'Dana Europe' 9. svibnja 2022. u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu!

U povodu obilježavanja Dana Europe,  9. svibnja o.g., u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održana je projekcija filma Donbas ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice. Uoči projekcije koja je održana u popunjenoj dvorani kina svima prisutnima obratili su se ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylych, voditelj Predstavništva EK u RH Ognian Zlatev, ravnatelj HAVC-a Christopher P. Marcich i voditeljica DKE- Ureda MEDIA RH Martina Petrović. 

Dodatne informacije

@CEDCroatiaMEDIA

U povodu obilježavanja Dana Europe u ponedjeljak, 9. svibnja, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održana je projekcija filma Donbas ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice. Uoči projekcije koja je održana u popunjenoj dvorani kina svima prisutnima obratili su se ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylych, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich i voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović

Naglasivši civilizacijske vrijednosti slobode, demokracije, prava i mira koje kao Europljani živimo, ministrica Obuljen Koržinek izrazila je žaljenje što su zbog rata te vrijednosti uskraćene ukrajinskom narodu. Uz solidarnost s patnjom ukrajinskog naroda i pomoć koju u ovom trenutku pružamo, ministrica je istaknula kako o povezanosti Hrvatske i Ukrajine svjedoče mnogi projekti iz područja kulture. Podsjetila je ponajprije na zajednički rad filmskih djelatnika u stvaranju serije 'Šutnja' redatelja Dalibora Matanića u produkciji Drugog plana, koja je dijelom snimana u Kijevu upravo u godini prije početka ruske agresije. Navela je i ukrajinski film 'Vizija leptira' koji je realiziran u koprodukciji s hrvatskim producenticama 4Film, a o čijem uspjehu govori činjenica da će svjetsku premijeru doživjeti na Filmskom festivalu u Cannesu. Ministrica je još jednom potvrdila hrvatsku solidarnost s Ukrajinom te istaknula kako, uz pomoć ukrajinskom narodu, pomažemo i u očuvanju i zaštiti kulturne baštine te pozvala sve na suradnju i zajedništvo koji su ključ za postizanje mira.

'Agresija Rusije započela je još 2014. godine i pogrešno je misliti da je to sve počelo sada. Počelo je još prije nekoliko stoljeća, a misija je oduvijek bila da se okupira Ukrajina. O tome govori film Donbas. Dan Europe je poruka svim budućim naraštajima i pogled u budućnost. I to u budućnost zajedništva, solidarnosti i mudrosti', rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych. 

'U ove 72 godine možda smo i zanemarili zašto je nastala Europska unija, a nastala je zato da se nikada više ne ponovi rat u Europi. Ovo što se događa danas je još jedan dokaz da si tu činjenicu stalno moramo ponavljati. Upravo je zato bitno da cijela EU pruži i nastavi pružati podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu, a ovaj događaj samo je jedan u nizu dokaza da upravo to i činimo', izjavio je prije projekcije voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev

'Dan Europe obilježava se u čast Roberta Schumana - jednog od pokretača i začetnika Europske unije. Simbolika njegove poruke 'mir i raznolikost ujedinjene Europe' nikada nije bila toliko relevantna kao danas te smo tu poruku prikazivanjem filma Donbas odlučili dodatno naglasiti', dodao je ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich

S njim se slaže i voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović koja dodaje kako se ovim događajem željelo ukazati na trenutačnu problematiku rata i svega što se događa u Ukrajini. 'Sve to sam je redatelj Sergej Loznica predvidio još 2018. godine kada je film i nastao. Ova naša inicijativa humanitarnog je karaktera te želim naglasiti kako će sav prihod od ulaznica za projekcije organizirane u Zagrebu, Šibeniku, Osijeku i Puli biti usmjeren ukrajinskim filmašima ili ljudima koji su svoje utočište pronašli izvan svoje zemlje.' Također, Petrović je izrazila svoju duboku zahvalnost na dolasku brojnih predstavnika ukrajinske zajednice u Hrvatskoj. A što se tiče samog filma, istaknulta je: "Film Donbas je u isto vrijeme realan, apsurdan i pun dojmova. Vjerujem da će biti puno poruka koje je redatelj želio prenijeti, a svatko od nas neka uzme i prihvati onu koja je sada, u ovom trenutku, njoj / njemu, najvažnija."

Uz navedene visoke uzvanike, na projekciji je bio i veleposlanik Francuske Republike te predstavnik predsjedništva Vijeća EU Nj. E. Gaël Veyssière. 'Europa je ujedinjena u svojoj raznolikosti. Upravo joj je raznolikost i moto. Na razini EU-a ujedinjeni smo u sankcioniranju Rusije i podršci Ukrajini. Sve je ovo nova situacija za Europu pa je samim time još važnije naglasiti kako smo ostali ujedinjeni bez obzira na sve.' 

Podsjetimo, svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje koji veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta, upoznajući tako javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Filmska zajednica u Hrvatskoj, na inicijativu Međunarodnog festivala književnosti u Berlinu, Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Art kinom Arsen u Šibeniku, kinom Urania u Osijeku, Valli u Puli i Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu te u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj Dan Europe 8. i 9. svibnja 2022. godine obilježili su prikazivanjem ukrajinskog filma Donbas. 

Naslovna fotografija: (slijeva nadesno): Ognian Zlatev, Martina Petrović, Vasyl Kyrylych, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, Gaël Veyssière, Chris Marcich.

*autorica svih fotografija je Nina Đurđević, a vijest je preuzeta s internetske stranice Hrvatskog audiovizualnog centra.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske! Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]