21/12/2012

Osvrt na 2012. godinu Program MEDIA – MEDIA desk Hrvatske

Hrvatski korisnici Programa MEDIA i ove godine bilježe odlične rezultate: u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske putem natječaja 2011./2012. uspjeli su steći financijsku potporu u iznosu od 593.763 eura.

Ukupna stopa osiguravanja europskih sredstava iznosila je tako 433%, što znači da je iz Programa MEDIA primljeno 4,33 puta više sredstava u odnosu na uloženi iznos članarine koju uplaćuje Republika Hrvatska na godišnjoj razini.

U kategoriji potpore razvoju pojedinačnih programa EACEA prepoznala je vrijednost triju hrvatskih projekata: Dianine liste producentske tvrtke Hulahop d.o.o. i redateljice Dane Budisavljević, Zgodice o micama producentske tvrtke Alt F4 d.o.o. i redateljice Helene Bulaja te Srca mesara producentske tvrtke Propeler film d.o.o. i redatelja Antonija Nuića.

U 2012. prvi je put potporu kontinuiranom usavršavanju dobio hrvatski projekt! Riječ je o šestodnevnoj radionici ZagrebDoxPro podijeljenoj u tri modula – crash course, reality check i phone dox – koja se održava tijekom festivala ZagrebDox.

Potporu Programa MEDIA osigurali su i hrvatski festivali (Animafest Zagreb, Motovun Film Festival, ZagrebDox i Zagreb Film Festival), projekti distributerskih tvrtki i umjetničkih organizacija te hrvatska kina – za kreiranje vlastitih programa i digitalizaciju.

MEDIA desk Hrvatske organizirao je niz aktivnosti i predavanja vezanih uz Program MEDIA, među kojima se ističu: Televizijsko prikazivanje i i2i u okviru ZagrebDOXa, Kako napisati i kako čitati scenarij sa scenarističkim stručnjakom Miguelom Machalskim te radionicu Stop-animacija – Oh Willy..!, u suradnji s belgijskom producentskom tvrtkom Beast Animation, koja se održavala tijekom Animafesta, i MEDIA-TRANSMEDIA s dr. sc. Jasminom Kallay, stručnjakinjom u području transmedijskih projekata, što je realizirana u suradnji s riječkim Art kinom Croatia.

MEDIA desk Hrvatske upućuje iskrene čestitke svim korisnicima Programa MEDIA, uz želju da nova 2013. godina bude jednako plodonosna i uspješna!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr