28/04/2022

"Ogledalo za slavuja" Karle Lulić na europskom programu stručnog usavršavanja EKRAN+ 2022.!

Projekt dugometražnog igranog filma "Ogledalo za slavuja" redateljice i scenaristice Karle Lulić jedan je od samo pet projekata odabranih za sudjelovanje na europskom programu stručnog usavršavanja EKRAN+ 2022. koji se fokusira na proces kreativne predprodukcije, a namijenjen je ključnim kreativnim osobama na filmskom projektu. 

Dodatne informacije

"Ogledalo za slavuja" je priča o Dori, seoskoj frizerki i profesionalnoj narikači s reputacijom najbolje u selu - kad Dora cvili, ima da i mrtvi plaču. Jednoga dana, Dora zakasni i plače na krivom grobu. Njen posao počinje umirati, kao i njena reputacija. U očajničkoj potrazi za novim gažama, upoznaje Dundu, čovjeka koji ne može umrijeti.

Film se razvija u produkciji Dobrog filma, u koprodukciji s rumunjskom kućom Avanpost Media. Uspješno se prvi puta javnosti predstavio 2019. godine kao dio selekcije Europskog žanrovskog foruma (European Genre Forum EGF 2019), tijekom pitchinga u Tallinnu na Black Nights Film festivalu, a razvijao se i u sklopu programa Script 2 Film Mediteranskog filmskog instituta 2020. godine. Projekt nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Koprivnice. 

Na radionicu EKRAN+ primljeno je samo pet projekata. U programu s projektom "Ogledalo za slavuja" sudjeluju redateljica, scenaristica i producentica Karla Lulić, direktorica fotografije Dubravka Kurobasa te producentica Jelena Madarić (Dobar film). 

Tijekom prve sesije, koja se održala online od 25. do 28. travnja, sudionici su analizirali svoje treatmente, sudjelovali su u pitchingu, izrađivali su vizualne prezentacije svojih projekata i pripremali su se za drugu i treću sesiju, a sve pod mentorstvom vodećih europskih filmskih stručnjaka.

Druga sesija se održava u Varšavi, od 21. do 29. srpnja, a treća se odvija online, 5. i 6. rujna.  

EKRAN+ organizira poljski Wajda Studio i Wajda School, a namijenjen je specifično segmentu kreativne predprodukcije dugometražnih filmova koji se od 2007. odvija u partnerstvu između nositelja projekta: Studija i filmske škole Andrzej Wajda i mnogobrojnih europskih filmskih fondova i europskih organizacija stručnog usavršavanja filmskih profesionalaca kao što su FOCAL (Švicarska), Austrijski filmski institut, Poljski filmski institut, Udruga poljskih filmaša (Polish Filmmakers Association), Litvanski filmski centar i Hrvatski audiovizualni centar te uz financijsku podršku Potprograma MEDIA Programa Kreativna Europa.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!

*Vijest je preuzeta sa službene internetske stranice Hrvatskog audiovizualnog centra!

**Naslovna fotografija - Karla Lulić. Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]