08/06/2009

Održano je dugometražno izdanje Animafesta – svjetskoga festivala animiranoga filma

Od 2. do 7. lipnja 2009. godine održano je dugometražno izdanje Animafesta – svjetskoga festivala animiranoga filma.

Dodatne informacije

Od 2. do 7. lipnja 2009. godine održano je dugometražno izdanje Animafesta – svjetskoga festivala animiranoga filma.

Animafest je jedina hrvatska filmska manifestacija u cijelosti posvećena sustavnom praćenju i promicanju animiranoga filma. Pokrenut na temeljima tradicije renomirane Zagrebačke škole crtanoga filma, Animafest je od svojih početaka 1972. godine prerastao domaće granice i orijentacijom na autorski film izgradio ime koje se veže uz jednu od najvažnijih i najuglednijih svjetskih manifestacija animiranoga filma.

Važnost i značenje Animafesta prepoznali su i u Programu MEDIA, programu Europske unije namijenjenom isključivo unapređenju europske audiovizualne industrije, koji tako ove godine prvi put sudjeluje u njegovu sufinanciranju. Program MEDIA u okviru svojih raznovrsnih aktivnosti svake godine sufinancira stotinjak filmskih festivala u Europi koji, nudeći bogat i raznolik program, nastoje privući što veći broj gledatelja, omogućujući im uživanje u mnogobrojnim popratnim programima i aktivnostima u kojima sudjeluju profesionalci iz audiovizualnoga sektora.

Od 4. do 6. lipnja u okviru Animafesta održan je i Animafest Pro – program namijenjen stručnjacima uključenima u proces nastanka animiranoga filma. Sastojao se od tri dijela: predstavljanja šest dugometražnih animiranih projekata koji su u fazi realizacije (Pitching Forum), produkcijske analize projekata predstavljenih na Animafestu 2007. godine te diskusije o mogućnostima financiranja animiranoga filma u Europi. Njegovu pragmatičnom kontekstu pridonijela je i diskusija o kriterijima i perspektivama financijske potpore festivalima u okviru Programa MEDIA, čiji je cilj poticanje razvoja audiovizualnoga sektora u zemljama Europske unije.

Animafest Pro organiziran je u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr