05/04/2019

Objavljena tržišna analiza kulturnog i kreativnog sektora

Europski investicijski fond proveo je tržišnu analizu kulturnog i kreativnog sektora (KKS-a) s ciljem procjene ulaganja u kreativne i kulturne industrije. Objavljena publikacija "Market Analysis of the Cultural and Creative Sectors in Europe" sadrži statistike koje svjedoče o vitalnosti i gospodarskoj težini spomenutih industrija.

Kulturni i kreativni sektor obuhvaća sve djelatnosti usmjerene na osmišljavanje, razvoj, proizvodnju, diseminaciju i očuvanje dobara i usluga koji podrazumijevaju kulturno, umjetničko i kreativno izražavanje poput arhitekture, arhivske, knjižnične i muzejske djelatnosti, umjetničkih djelatnosti, audiovizualnog stvaralaštva, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, dizajna, festivala, glazbe, književnosti, izvedbenih umjetnosti, nakladništva, radijske i vizualne umjetnosti.

U analizi je spomenuto da je unutar Europske unije više od 6,7 milijuna zaposlenih u kreativnim i kulturnim industrijama te da je sveukupna vrijednost sektora − 290 milijardi eura − raspodijeljena na 2,45 milijuna registriranih tvrtki. Godine 2014. sektor je činio 4,2 % ukupnog BDP-a Europske unije i bilježi stabilan rast u ukupnoj tržišnoj vrijednosti.

U posljednjih nekoliko godina zapažen rast doživio je upravo audiovizualni i multimedijski sektor, osobito industrija razvoja videoigara (u 2018. ukupna je vrijednost industrije iznosila 121 milijardu eura, s projekcijom rasta za 27 % do 2021.), a u idućim godinama očekuje se daljnji razvoj i rast u djelatnostima vezanima uz videoigre na mobitelima, glazbu, audiovizualnu industriju, medijske servise i dizajn.

Zaključno, europske tvrtke, institucije i organizacije u kulturnom i kreativnom sektoru prepoznatljive su na svjetskoj razini, s tržišnom vrijednošću usporedivom sa sektorima informacijskih i računalnih tehnologija i sektorom prehrambenih industrija kao i s jednako izmjerenom tržišnom otpornošću, što dokazuje i neprekidan rast izvoza europskih kulturnih i umjetničkih dobara.

Cjelokupna publikacija dostupna je u prilogu. Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr