17/12/2021

Objavljen „Europski vodič za financiranje videoigara"!

Program 2021. - 2027. nastavit će povećavati kapacitet europskih tvrtki za videoigre za razvoj interaktivnih narativnih iskustava, podržavajući razvoj onih radova i prototipova s originalnim sadržajem i kvalitetnim videoigrama. Razvijači videoigara mogu očekivati nove pozive u 2022. godini.

Industrija videoigara napreduje te je u kontinuiranom rastu. Dok su neki dijelovi audiovizualnog lanca bili teško pogođeni krizom prošle godine, videoigre su u 2020. godini porasle čak za 20%. Procjena je da će do kraja 2021. u svijetu biti 2,9 milijardi igrača.

Nastavno na sve navedeno, na inicijativu organizacije Spielfabrique, a u suradnji s Europskom komisijom (DG-Connect) te Uredima MEDIA, pripremljen je te objavljen „Europski vodič za financiranje videoigara“ u sklopu kojeg se mogu pronaći opsežne informacije o brojnim regionalnim i nacionalnim programima financiranja koji podržavaju sektor videoigara.

Od 2014. Potprogram MEDIA podržao je 210 europskih videoigara s ukupno više od 24 milijuna eura. Među njima, 27 igara podržanih u razdoblju 2014. - 2017. dobilo je 91 nominaciju na velikim međunarodnim festivalima te osvojilo 17 nagrada. 

Program 2021. - 2027. nastavit će povećavati kapacitet europskih tvrtki za videoigre za razvoj interaktivnih narativnih iskustava, podržavajući razvoj onih radova i prototipova s originalnim sadržajem i kvalitetnim videoigrama. Razvijači videoigara mogu očekivati nove pozive u 2022. godini.

Svakako, važno je imati u vidu da Potprogram MEDIA ne nudi samo podršku razvoju videoigara.  Ovdje je važno spomenuti poziv namijenjen tržištima i umrežavanju čija je zadaća promicanje europskog sadržaja na tržišnim događajima i sajmovima, dok poziv namijenjen Talentima i vještinama olakšava stjecanje novih tehnoloških ili menadžerskih vještina profesionalcima koji rade u tvrtkama videoigara.

Poveznica na vodič: Europski vodič za financiranje videoigara 2021.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]