08/12/2021

Noć europskog filma u Art-kinu u Rijeci, Kinu Valli u Puli i Art-kinu Metropolis u Zagrebu!

Noć europskog filma projekt je Kreativne Europe MEDIA u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE - Uredima MEDIA koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, a 10. prosinca o.g. Art-kino u Rijeci, Kino Valli u Puli i Art-kino Metropolis u Zagrebu predstavljat će Hrvatsku.

Art-kino u Rijeci, Kino Valli u Puli te Kino Metropolis u Zagrebu domaćini su ovogodišnjeg izdanja Noći europskog filma, koje se održava četvrtu godinu zaredom i pod sloganom „Podijelimo priče koje volimo!“.

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe – Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Od 6. do 10. prosinca ove godine 70 gradova diljem Europe sudjeluje u navedenoj manifestaciji, a Art-kino iz Rijeke, Kino Valli iz Pule i Kino Metropolis iz Zagreba predstavljat će Hrvatsku.

Tako će Art-kino i Kino Valli u petak, 10. prosinca o.g., s početkom u 19 sati prikazati film Janje islandskog redatelja Valdimara Jóhannssona, dok će se u Art-kinu Metropolis istog dana, s početkom u 20 sati, prikazati film Muškarac iz snova njemačke redateljice Marije Schrader.

Film Janje islandska je mistična drama koja je nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu prestižnog programa Izvjestan pogled / Un Certain Regard, i to nagradom za originalnost. Film prati bračni par Maríu (Noomi Rapace) i Ingvara (Hilmir Snaer Gudnason) koji žive na izoliranoj islandskoj farmi sa stadom ovaca, a neobično otkriće u njihovoj staji izazvat će u njihovim životima teške posljedice.  

Nakon projekcije u dvorani Art-kina u Rijeci održat će se razgovor sveučilišnih profesora i filmologa Dejana Durića i Borisa Ružića na temu filma Janje

Muškarac iz snova romantična je komedija o znanstvenici Almi koja radi u poznatom muzeju Pergamon u Berlinu. Kako bi dobila sredstva za svoja istraživanja, pristaje sudjelovati u nevjerojatnom eksperimentu. Tri će tjedna živjeti s humanoidnim robotom Tomom koji bi se, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, trebao pretvoriti u savršenog životnog partnera za nju. Ovaj stroj u (privlačnom) ljudskom obliku stvoren je kako bi usrećio Almu. Iz ove premise razvit će se tragikomedija koja istražuje ideje ljubavi i čežnje te postavlja pitanje što to ljude čini posebnima. Film je imao svjetsku premijeru u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, a Maren Eggert dobitnica je nagrade Srebrni medvjed za glavnu glumicu. 

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje, no svakako je važno da na službenim stranicama navedenih kina provjerite informacije te rezervirate svoje mjesto na vrijeme s obzirom na to da je broj mjesta ograničen zbog pandemijskih restrikcija.

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju.

Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Dobro došli na događanje Noć europskog filma i uživajte u europskim filmovima!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]