20/05/2020

Ministri kulture država članica EU održali videokonferenciju o posljedicama krize na kulturni i kreativni sektor

Održana je videokonferencija ministara kulture država članica Europske unije na kojoj se raspravljalo o pogođenosti europskog kulturnog i kreativnog sektora pandemijom virusa COVID-19.

Dana 19. svibnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predsjedala je videokonferencijom na kojoj su sudjelovali ministri kulture država članica Europske unije te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a na kojoj se raspravljalo o utjecaju krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 na kulturni i kreativni sektor.

Konferencija je bila usmjerena na planove za postupno ukidanje mjera te sljedeće korake koje je potrebno poduzeti u kontekstu ponovnog otvaranja kulturnih institucija i ponovnog pokretanja umjetničkih događanja i produkcija. Ministri su također razgovarali o trenutnom utjecaju krize na kulturni i kreativni sektor te mogućnostima obnavljanja kulturnih aktivnosti i privlačenja umjetnika i publike u novim okolnostima društvenih i gospodarskih događanja, a bez ugrožavanja njihova zdravlja.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture:
„Razdoblje koje je pred nama nosi mnogo nepoznanica, a neprestana razmjena informacija, kao i pažljivo mapiranje i planiranje daljnjih aktivnosti, od najveće su važnosti. To će osigurati odgovarajuće uvjete za naš daljnji rad, posebno u kontekstu 'novog normalnog' na razini Europske unije.“

Mariya Gabriel, Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade:
„Sada kada širom Europske unije popuštaju mjere, trebamo razmišljati izvan okvira hitnih mjera, učiti od ove krize i graditi buduće instrumente koji su fleksibilniji, otporniji i izdašniji. Programi Kreativna Europa i Obzor Europa te predložena Zajednica znanja i inovacija u kulturnim i kreativnim industrijama morat će surađivati i međusobno se osnaživati kako bi pružili bolje financiranje i više prilika za sektor. Bit će potrebne ideje i rješenja iz samog sektora, a za to je najbolja opcija Creatives Unite, platforma sektora za sektor, koja nudi zajednički prostor u Europi i šire, a namijenjena je za razmjenu inicijativa i djelovanja kao odgovora na krizu.“

Fokus rasprave bio je na sljedećim dvama pitanjima:

  • Nakon već provedenih početnih mjera za zaustavljanje propadanja kulturnog i kreativnog sektora, koji su sljedeći koraci koje će države članice Europske unije poduzeti u idućem razdoblju s obzirom na predviđeno ukidanje mjera?
  • Koje su glavne spoznaje stečene o utjecaju krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 iz perspektive kulturnog i kreativnog sektora?

Ministri su se složili da je potrebno primijeniti maksimalnu fleksibilnost u provedbi Programa Kreativna Europa i planovima za njegovo financiranje nakon 2020. godine. Posebno su istaknuli potrebu uvođenja jednakog pristupa potencijalnih prijavitelja svim pozivima Programa – tzv. level playing field. Predloženo je da se u inicijative za oporavak Europske unije uključe posebne mjere za potporu kulturnom i kreativnom sektoru. Naglašena je ujedno važnost digitalizacije i razvoja mrežnih platforma kao i uloga medija, koja je ključna za širenje pouzdanih informacija potrebnih za osiguranje podrške audiovizualnom sektoru.

*Informacije su preuzete sa službene stranice Vijeća Europe i Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr