01/12/2020

MIDPOINT TV Launch 2020. - Nagrada 'HBO Europe' za domaći TV serijal 'Maličke'!

DKE - Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je po završetku programa usavršavanja MIDPOINT TV Launch i pitchinga održanog 26. studenoga o.g., nagrada 'HBO Europe' u iznosu od 5000 američkih dolara dodijeljena TV serijalu 'Maličke' redateljice Dore Šustić i producentice Maje Pek-Brünjes iz producentske tvrtke Antitalent!

Dodatne informacije

Nakon šest mjeseci intenzivnog online programa usavršavanja MIDPOINT TV Launch i pitchinga koji je održan 26. studenoga o.g., TV serijal Maličke redateljice Dore Šustić i producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent) proglašen je najboljim te mu je dodijeljena nagrada HBO Europe u iznosu od 5000 američkih dolara.

Steve Matthews, u ime HBO Europe, dodijelio je nagradu istaknuvši: "Kao i uvijek, ovo je bila vrlo teška odluka: timovi nekih od projekata pokazali su iznimno visoku razinu poznavanja zanata što je rezultat dobre međusobne suradnje koja ih je potaknula da istraže nove granice. No, jedan se projekt istaknuo ne samo postizanjem visokog zanatskog standarda, nego i time što je pokazao dodatnu iskru osobne strasti i hrabrosti da istraži teške i kontroverzne suvremene teme s velikom iskrenošću. Posao scenarista je istražiti problem, a ne o njemu propovijedati. Upravo je zato pobjednik ovogodišnje HBO Europe nagrade projekt Afterparty.". 

Za ovogodišnje izdanje programa usavršavanja MIDPOINT TV Launch odabrano je ukupno 20 sudionika, odnosno 9 projekata. Svi su sudjelovali u okviru tri online ciklusa zahtjevnih radionica, a koje su se sastojale od grupnih sesija, individualnih konzultacija, predavanja i intenzivnog rada na scenariju kao i produkcijskim, financijskim i pitching strategijama predstavljanja. Voditelji timova bili su mađarski producent Gábor Krigler (Joyrider), ujedno voditelj programa usavršavanja, engleski pisac/scenarist i voditelj razvoja TV projekata Ben Morris (Mr. Selfridge, Bancroft) te francuski TV scenarist i producent Cyril Tysz (SKAM France). Uz navedene voditelje, u ulozi mentora sudjelovali su Marike Muselaers, Michaela Sabo, Ben Harris, Christopher Mack, Steve Matthews, Maggie Murphy, Rumle Hammerich, Fabian Haslob, Nebojša Taraba i mnogi drugi. 

Televizijski serijal Maličke obuhvaća priču o Luciji, Vesni, Ivi, Ruži i Maji, najboljim prijateljicama koje se muče sa životnom svakodnevnicom u suvremenom Zagrebu ‒ od nestabilnih honorarnih poslova, kreativnih blokada do burnih odnosa i konzervativnih obitelji. Međutim, kad Lucija zatrudni i odluči se za pobačaj, pet prijateljica suočava se s problemom jer nova desničarska vlada dovodi u pitanje pravo njegova odabira. U trenutku kad politička odluka počne prijetiti Lucijinu zdravlju, djevojke čine sve što je u njihovoj moći kako bi je podržale i sačuvale prijateljstvo unatoč različitim međusobnim karakterima i vanjskim pritiscima.

Dora Šustić rođena je u Rijeci. Završila je preddiplomski studij političkih znanosti u Ljubljani i diplomirala scenaristiku na praškoj FAMU. Tijekom studija napisala je i režirala četiri kratka igrana filma, a trenutačno radi kao scenaristica, script-urednica i prevoditeljica na raznim filmskim i TV projektima. Piše i prozu, a za poeziju je primila nagradu Društva hrvatskih književnika. Živi u Zagrebu.

Maja Pek-Brünjes rođena je u Zagrebu. Godine 2013. diplomirala je filozofiju i religijske znanosti u Zagrebu, a 2015. završila postdiplomski studij Serial Eyes za pisanje i produkciju TV serija na Deutsche Film- und Fernsehakademie u Berlinu. Radila je kao asistentica produkcije, line-producentica, scenaristička supervizorica i izvršna producentica do 2009., kada suosniva produkcijsku kuću Antitalent,unutar koje radi kao pisac i producentica. Sudjelovala je u nekoliko razvojnih radionica i radionica umrežavanja kao što su MIDPOINT, EAVE, RE-ACT, Transatlantic Partners, Berlinale Talents 2018.

Iskrene čestitke Dori Šustić i Maji Pek-Brünjes!

* vijest je preuzeta sa službene stranice Hrvatskog audiovizualnog centra!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr