09/03/2018

MEDIA u Hrvatskoj slavi 10. rođendan!

Snažne žene europske audiovizualne industrije prvi put u Zagrebu!

Obilježavanje 10. godišnjice hrvatskoga sudjelovanja u Potprogramu MEDIA okupit će prvi put snažne žene iz europske audiovizualne industrije.  Jubilarni 10. rođendan hrvatski Ured MEDIA proslavit će u petak, 23. ožujka, s početkom u 10 sati, u kinu Kaptol Cinema Boutique u Zagrebu posebnim događanjem otvorenim ponajprije za filmske profesionalce, ali i zainteresiranu javnost i to uz prethodnu prijavu.

Zanimljive panel-diskusije s temama koje se tiču izazova jedinstvenoga digitalnog tržišta, zaštite autorskih prava te budućnosti Potprograma MEDIA, sve u kontekstu produkcije, promidžbe i distribucije europskoga filma, ujedinit će u koherentnu cjelinu snažan naglasak na sudjelovanju žena na vodećim političkim i profesionalnim (filmskim) funkcijama. Tako će se na jednome mjestu okupiti predstavnice Europske komisije, Europskoga parlamenta, mreže Europa Cinemas, udruženja European Women Associationa i European Film Promotiona, radionica usavršavanja kao što su EAVE i MIDPOINT, raznih prodajnih agencija, festivala, produkcijskih i distribucijskih kuća, uključujući predstavnice hrvatske audiovizualne industrije. Među inima, tom prigodom DKE − Ured MEDIA Hrvatske ugostit će: Mariyu Gabriel, povjerenicu za Digitalno gospodarstvo i društvo pri Europskoj komisiji, ministricu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, Doris Pack,  članicu Europskoga parlamenta od 1989. do 2014. te koordinatoricu nagrade Europskoga parlamenta LUX FILM PRIZE, potom Fatimu Djoumer koja trenutno vodi Odjel za međunarodne odnose u jedinoj mreži europskih kina Europa Cinemas, Leenu Pasanen, festivalsku direktoricu Dok Leipziga, Tine Klint, direktoricu jedne od najjačih danskih prodajnih agencija Level K, irsku producenticu Moe Honan (Moetion Films), koja je oborila sve rekorde europske i svjetske gledanosti dugometražnim animiranim filmom Oops! Noah Is Gone…, Lindu Beath, jednu od etabliranih financijskih stručnjakinja za područje filma, Kristinu Trapp, direktoricu europskoga programa usavršavanja EAVE, priznatu njemačku producenticu, diplomanticu istoga programa i tutoricu Roshanak Behesht Nedjad, voditeljicu odnosa s javnošću European Film Promotiona Doris Bandhold,Rebeccu Cremona, jednu od rijetkih redateljica i producentica s Malte (Kukumajsa Productions), Avivu Silver, producenticu te nekadašnju voditeljicu Odjela za Program MEDIA pri Europskoj komisiji, Barboru Struss, direktoricu europskoga programa usavršavanja s naglaskom na televizijskim projektima MIDPOINT, hrvatske producentice filmskih i festivalskih uspješnica za koje je potporu omogućio Potprogram MEDIA − Ankicu Jurić Tilić (Kinorama), Vanju Andrijević (Bonobostudio) te Mateu Milić (Animafest Zagreb), kao i ravnateljicu Javne ustanove Art-kino iz Rijeke (član europske mreže kina Europa Cinemas) Slobodanku Mišković. Događanju se također pridružuju predstavnice hrvatskih strukovnih filmskih udruženja: Tamara Babun (HRUP) te Katarina Zrinka Matijević (DHFR), a iz europskih udruženja European Women AssociationAlessia Sonaglioni, Eurimagesa – Francine Raveney i European Film Agency Directors- Laufey Guðjónsdóttir.

Bit će to ujedno obilježavanje desete obljetnice rada Martine Petrović kao voditeljice današnjega Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske (nekadašnjega MEDIA deska Hrvatske). Iako Ured ima zadaću pružati savjete i odgovarati na upite hrvatskih filmskih i televizijskih profesionalaca i autora videoigara, objašnjavajući im različite strategije financiranja i kriterije prihvatljivosti njihovih djela, Martina Petrović iznimno je aktivna i u osmišljavanju i organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – bitnih instrumenata izobrazbe, informiranja i umrežavanja kako hrvatskih, tako i europskih filmskih profesionalaca. Jednako je važna i njezina uloga u osnaživanju tzv. „malih“ zemalja, odnosno zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta, u europskome kontekstu: osim u Europskome parlamentu, također u okviru panel-diskusija važnih europskih filmskih događanja. Ponosna je na prvu nagradu „Albert Kapović“ koju joj je dodijelila Hrvatska udruga producenata tijekom Zagreb Film Festivala 2010. godine za ostvarivanje brzih i uspješnih rezultata u stjecanju europskih sredstava Programa MEDIA kao i za sav doprinos u promicanju hrvatskoga filma.

S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme, najkasnije do 22. ožujka do 12 sati i to putem:

https://www.entrio.hr/event/10-godina-media-hrvatska-5007

Dobro došli!

DKE – Ured MEDIA HrvatskeKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr