05/09/2018

MEDIA sufinancira razvoj skupnih projekata producentske tvrtke Maxima film sredstvima u iznosu od 93.000 eura!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA s ponosom predstavlja rezultate koji se odnose na potporu namijenjenu razvoju skupnih projekata. Naime, iako se radi o kompleksnim uvjetima što ih zahtijevaju pravila prijave za sredstva izdvojena za razvoj skupnih projekata, Hrvatska se, s još 22 zemlje, našla na listi s ukupno 73 odobrena projekta.

Preciznije, producentska tvrtka Maxima film iz Zagreba na listi odabranih projekata pozicionirala se na prvo mjesto te je uspjela osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 93.000 eura i to za razvoj triju projekata: 

– Garbura (igrani film čiji je scenarist i redatelj Josip Žuvan)

– Don Dynamo (igrani film čiji scenarij potpisuje Jasmina Kallay, a režiju Kristijan Milić)

– Glas (igrani film čiji su scenaristi Ognjen Sviličić i Marijana Verhoef, a redatelj Ognjen Sviličić).

Ovo je prva potpora za razvoj skupnih projekata koja je dodijeljena producentskoj tvrtki Maxima film, ali treća u okviru Programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA.

Podsjetimo, producentska tvrtka Maxima film iz Zagreba već je ostvarila uspjeh u kategoriji namijenjenoj razvoju pojedinačnog projekta – filmom Osmi povjerenik, koji je sufinanciran sredstvima Potprograma MEDIA.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima (EACEA 23/2017):

"Umjetnički materijal govori o snažnoj osobnoj motivaciji prilikom odabira tematike filma, kao i o temeljitom istraživanju. Nadalje, projekt se koristi ili se planira koristiti u kontekstu profesionalnog savjetovanja i edukacijskih programa kako bi dodatno osnažio svoje potencijale. Predloženi projekti prate strategiju kandidatove kuće, a sva tri igrana projekta umjetnički su dugometražni filmovi s naglaskom na likovima, od čega su dvije priče o sazrijevanju koje se iz produkcijske perspektive ne doimaju osobito zahtjevnima. Odabir teritorija u obzir uzima zemljopisni aspekt priča, kao i profesionalnost i kontakte kandidatove produkcijske kuće, koja je renomirana na nacionalnoj razini te posjeduje odgovarajuće iskustvo i stručnost u pogledu europskih niskoproračunskih koprodukcija, osobito s drugim subjektima s Balkana.

Ekipe su raznolike i u nekim slučajevima članovi ključnih kreativnih timova dolaze iz druge zemlje. Plan financiranja je realan i uključuje sudjelovanje nacionalnih javnih i regionalnih fondova, TV prikazivače te novac iz segmenta europskih koprodukcija. Planovi financiranja navode realne iznose te uključuju razne izvore sredstava. Strategije distribucije i marketinga detaljnije su od uobičajenih, standardnih metoda privlačenja publike. Prijava uključuje podršku mladim talentima, uz bok iskusnim i poznatim stručnjacima."

Maxima filmu od srca upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr