03/08/2020

MEDIA sufinancira još jedan hrvatski filmski festival u 2020. godini – Motovun Film Festival!

Unutar poziva za potporu festivalima 2019. godine (EACEA/26/2019), a nakon ponovnog razmatranja prijave projekata, Motovun Film Festivalu odobrena je potpora u iznosu od 27.000 eura!

Motovun Film Festival nalazio se na listi čekanja te je nakon reevaluacije uvršten na popis sufinanciranih projekata za 2020. godinu. Na isti je način sufinanciranje odobreno i ostalim trima festivalima koji su se također nalazili na listi čekanja. Sredstva odobrena za ovaj hrvatski festival iznose 27.000 eura.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) ocijenila je Motovun Film Festival sljedećim riječima (EACEA 26/2019):

„Festival privlači važnu publiku u mali grad, stvarajući učinak na regiju. Raspon dostupnih aktivnosti i komunikacijskih strategija pozitivno je ocijenjen. Europska srž programa fokusira se na nenacionalne filmove iz zemalja niskog kapaciteta audiovizualne produkcije. Tim je uhodan i iskusan. Festival se nedavno pridružio mreži kratkih filmova EFA, čime si je povećao broj međunarodnih suradnji.“

Podsjetimo, Hrvatska se ranije ove godine, s tradicionalno uspješnom filmskom manifestacijom Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb i potporom u iznosu od 41.000 eura, našla na popisu što ga čini 21 zemlja članica Potprograma MEDIA s dobivenom financijskom potporom u okviru ovog poziva. Ukupno je pristiglo 95 prijava, a potpora je odobrena za 37 filmskih festivala: 19 festivala koji dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta, 9 festivala iz zemalja srednjeg te također 9 festivala iz zemalja visokog produkcijskog kapaciteta. Dodajući na popis Motovun Film Festival, hrvatski su festivali osigurali u okviru prvog roka poziva namijenjenog festivalima ukupan iznos od 68.000 eura!

Cjelokupnim timu Motovun Film Festivala upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr