26/02/2021

MEDIA i Europski filmski forum u sklopu ovogodišnjeg Berlinalea!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje događanja vezana uz Potprogram MEDIA i Europski filmski forum tijekom 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Kao i prethodnih godina, MEDIA organizira Europski filmski forum tijekom Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Ovogodišnja je tema „Perspektive za budućnost audiovizualne industrije u Europi“. Forum će se održati 2. ožujka od 11 do 13 sati.

Prošla je godina, a Berlinale 2020. godine bio je posljednji veliki fizički događaj u audiovizualnoj industriji u Europi. Puno se toga promijenilo od tada. Berlinale 2021. bit će organiziran u dvije različite sesije, s tim da će se Europski filmski sajam (EFM) održati u prvom tjednu ožujka, a filmski festival u fizičkom obliku na ljeto, ako će to situacija vezana uz pandemiju bolesti COVID-19 dopustiti.

Pandemija koronavirusa stvorila je velike poremećaje u široj europskoj audiovizualnoj industriji.

Tko bi mogao pomisliti da će kina toliko dugo biti zatvorena ili da će audiovizualna proizvodnja biti problematična? Tko bi mogao pomisliti da će filmski festivali koji slave kulturu i okupljaju ljude kako bi otkrivali nove filmove prestati biti dio našega života? Tko bi pomislio da će objavljivanje filma na VOD platformi, a prije nego što uopće počne njegovo prikazivanje u kinodvoranama, biti moguće?

Svakodnevnica se toliko promijenila da je čak nadmašila i našu najsmioniju maštu.

Vremena su teška, ali i dalje postoje razlozi za nadu. Mnogi dijelovi audiovizualnog vrijednosnog lanca bili su pod velikim stresom posljednjih mjeseci te su bili prisiljeni pokrenuti tzv. inovativne poslovne prakse.

Također, važno je istaknuti da je usvojen i novi Program Kreativna Europa koji će nastaviti podržavati audiovizualni sektor od 2021. do 2027. godine. Iako je mnogo toga ostalo isto, puno se toga i promijenilo. Prvo i najvažnije, povećava se proračun, posebno za 2021. i 2022., kako bi se industrija mogla oporaviti od pandemije bolesti COVID-19. Za Europsku komisiju, a i za audiovizualnu industriju bit će izazovno kako i na koji način pravilno rasporediti to financiranje koje bi trebalo pomoći u oporavku audiovizualnog sektora.

Europska komisija usvojila je i Medijski i audiovizualni akcijski plan koji prvi put ističe važnost koju ona pridaje širem medijskom te audiovizualnom sektoru u Europi.

Berlinale je stoga najbolje mjesto za pokretanje rasprave o Akcijskom planu i Potprogramu MEDIA Programa Kreativne Europe.

U uvodnim riječima obratit će se Sabine Verheyen, članica EP-a te predsjednica Odbora za kulturu pri Europskom parlamentu. Zatim će uslijediti razgovor između Dennisa Ruha (voditelj EFM-a) i Lucije Recalde (voditeljica Odjela za Potprogram MEDIA i audiovizualnu industriju - DG CONNECT/Europska komisija).

Osim toga, predviđena je i panel-diskusija „Perspektive za budućnost audiovizualne industrije u Europi“ u sklopu koje sudjeluju: Karin Anell (voditeljica komercijalnog i međunarodnog poslovanja/Wildside), Rikke Ennis (direktorica/REinvent Studios), Danielle Giroux (voditeljica distribucije i izdavaštva/Atlas V), Christof Papousek (upravitelj/ Constantin-Film Group of Companies – Cineplexx Austria & SEE) te Jaume Ripoll (suosnivač i voditelj sadržaja/Filmin).

Cijelo događanje moderirat će AC Coppens,dok će se u završnim riječima obratiti Lucia Recalde (voditeljica Odjela za Potprogram MEDIA i audiovizualnu industriju - DG CONNECT/Europska komisija).

Više o svemu na: https://europeanfilmforum.eu/berlin

Štand Potprograma MEDIA na filmskom sajmu

MEDIA će biti prisutna virtualno na filmskom sajmu European Film Market. Ove godine Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) organizirat će dva događanja.

Prvo događanje „Uvod u egrants“ održat će se 3. ožujka s početkom u 12 sati. Događanje je zamišljeno kao radionica čiji je zadatak dati uvod u promjene novog načina ispunjavanja prijavnica u nadležnosti Europske komisije, a koji će biti korišten putem poziva na Potprogram MEDIA. Sudionici događanja su Matteo Solaro i Stefano d'Orilia (EACEA).

Drugo događanje „Priče i talent“ održat će se 5. ožujka s početkom u 12.30 sati. Događanje je također zamišljeno kao radionica u čijem su fokusu projekti koje je podržao Potprogram MEDIA: 1) Less is More (Antoine Le Bos) – program usavršavanja, 2) Europska mreža festivala kratkog filma (Doris Bauer) te predstavljanje hrvatske uspješnice „Područje bez signala“ (Ankica Jurić Tilić/Kinorama). Moderator događanja bit će Harald Trettenbrein (voditelj Odjela Potprograma MEDIA/EACEA).

Napomena: pristup događanjima u organizaciji EACEA-e/Potprograma MEDIA imat će svi akreditirani profesionalci te će snimke događanja biti naknadno dostupne široj javnosti.

Više o svemu na: http://www.media-stands.eu/

I na kraju ponosno ističemo da u sklopu Koprodukcijskog sajma s fokusom na TV serije sudjeluje i projekt iz Hrvatske „Maličke/Afterparty“ producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent) te autorice Dore Šustić, a u sklopu programa Berlinale Talents sudjeluju scenarist i redatelj Filip Romac, filmska kritičarka Dina Pokrajac te ponovno Dora Šustić, i to kratkometražnim filmom „Bananaribe/Bananafishes“ u sklopu sekcije Berlinale Short Form Station.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr