17/02/2020

MEDIA i Europski filmski forum u sklopu Berlinalea

Kao i prethodnih godina, MEDIA organizira Europski filmski forum za vrijeme odvijanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Ovogodišnja je tema „Ekološki pašnjaci: put prema održivoj audiovizualnoj industriji“. Forum će se održati 24. veljače, od 14 do 16:30 sati.

Dodatne informacije

Klimatske su promjene svakim danom sve više u fokusu. Kako filmska i audiovizualna produkcija predstavljaju adekvatan alat za podizanje svijesti o trenutnom problemu, sve je više tvrtki iz audiovizualnog sektora ekološki osviješteno i radi na smanjenju negativnih industrijskih tragova.

Tema uvođenja održivih praksa u vlastite produkcije, koja će se razmatrati tijekom Europskog filmskog foruma u okviru Berlinalea, odlična je referentna točka početka rasprave o tome kako bi europska audiovizualna industrija najbolje mogla primijeniti „zelene strategije“ za ublažavanje utjecaja audiovizualne produkcije na okoliš. Filmska i televizijska industrija uspješni su pokretači inovacija, rasta i radnih mjesta u cijeloj Europi, ali su također glavni izvor emisije ugljika. Ipak, filmovi i audiovizualni radovi posjeduju i sposobnost i snagu educiranja javnosti te utjecanja na ostale industrije.

Europski filmski forum otvorit će Matthijs Knol i Christine Troestrum iz Europskog filmskog sajma. Razgovarat će se o akcijama koje su već poduzete u Berlinu po pitanju ekološke održivosti.

Nakon razgovora slijedi obraćanje Luca Jacqueta, redatelja ovjenčana nagradom Oscar, te glavna panel-diskusija o održivosti unutar filmske industrije, koju će moderirati AC Coppens, osnivač tvrtki The Marketing Catalysts i The Creatives’ Catalysts. Panel će prikazati najbolje primjere iz prakse i povesti razgovor o koracima nužnim za ostvarenje boljitka u kontekstu održivosti u audiovizualnoj industriji.

Detaljan program možete pronaći u privitku.

Vaš DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr