25/01/2019

MEDIA i Europski filmski forum u sklopu Berlinalea

Kao i prethodnih godina, MEDIA organizira Europski filmski forum za vrijeme održavanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Ovogodišnja je tema "Podnaslovljivanje i sinkronizacija: korištenje tehnologije za jačanje mobilnosti europskog filma". Forum će se odvijati 11. veljače, od 14 do 17 sati.

Dodatne informacije

Tema je izabrana s obzirom na važnost podnaslovljivanja i sinkronizacije u optjecaju europskih djela, osobito zbog europske lingvističke i kulturne raznolikosti te u kontekstu pojačane potražnje za raznovrsnim i nenacionalnim audiovizualnim sadržajem tijekom prethodnih godina.

Organizirana je i rasprava o razvoju Europskog filmskog direktorija uoči pokretanja beta-verzije projekta u proljeće 2019. kao i okrugli stol o rodnoj ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru. Bit će predstavljena statistika o rodnoj uravnoteženosti u Potprogramu MEDIA od 2014. godine, na koju će se nadovezati rasprava o nužnim mjerama za uspostavljanje podjednakog optjecaja djela koja su režirale ili producirale žene i onih čiji su autori muškarci.

U prilogu se nalazi program događanja.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr