19/06/2020

MEDIA i Europski filmski forum u okviru ovogodišnjeg digitalnog izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske pratio je događanja vezana uz Potprogram MEDIA i Europski filmski forum tijekom 73. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Europski filmski forum

Pod naslovom „Oblikovanje budućnosti europskog audiovizualnog ekosustava: kakva je uloga Europske unije?“ MEDIA je organizirao digitalnu javnu konferenciju na kojoj se raspravljalo o trenutnoj situaciji u audiovizualnoj industriji te mehanizmima i načinima suočavanja s izazovima nakon pandemije virusa COVID-19.

COVID-19 i mjere sprječavanja njegova širenja dovele su do zatvaranja kina, zaustavljanja produkcija i otkazivanja festivala i filmskih sajmova. Navedene posljedice utjecale su na ekonomiju i zaposlenost te jednako tako na cijeli lanac vrijednosti audiovizualne industrije, od stvaranja filmova i drugih audiovizualnih djela do njihove distribucije. Čak su i televizijske kuće, unatoč velikom broju gledatelja, zabilježile smanjenje prihoda od oglašavanja zbog poremećaja gospodarskih aktivnosti.

Dok su svjetske VOD-usluge putem svojih pretplata uvećavale prihode i poboljšale tržišnu poziciju tijekom ovog razdoblja, kina, festivali, producenti, distributeri, kreativni stvaraoci bore se za opstanak, riskirajući bankrote i otpuštanja, posebno mnogi samozaposleni i samostalni umjetnici u sektoru. Sudbina je čitave industrije tih malih poduzeća koja održavaju našu kulturnu raznolikost na kocki.

S obzirom na ove neviđene izazove, države članice poduzele su inicijative za potporu sektoru, uključujući namjensku državnu pomoć (tzv. State Aid) ili odlaganje doprinosa za programe socijalnog osiguranja. Instrumentom EU-a „Next Generation“ Europska je komisija također poduzela važne mjere pomoći – kulturne i kreativne industrije uključuju se kao ciljana područja u niz novih inicijativa namijenjenih olakšavanju europskog gospodarskog i socijalnog oporavka.

U tom složenom i izazovnom kontekstu MEDIA je organizirao digitalnu konferenciju pod naslovom „Oblikovanje budućnosti europskog audiovizualnog ekosustava: koja je uloga Europske unije?" 22. lipnja s početkom u 16 sati. Konferencija je održana u svrhu razgovora sa zainteresiranim stranama i ključnim sudionicima o sljedećim temama:

  • analiza trenutne situacije
  • razvoj zajedničke vizije audiovizualnog ekosustava
  • načini osnaživanja audiovizualnog ekosustava te
  • uloga Europske unije.

Ključni govornici:

  • uvodne riječi – Pierre Lescure, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu
  • glavni govor – Thierry Breton, Europski povjerenik za unutarnje tržište
  • završne riječi – Sabine Verheyen, članica Europskog parlamenta.

Panel-diskusiju moderirala je Marjorie Paillon.

Više informacija: Europski filmski forum u Cannesu 2020.

Potprogram MEDIA na filmskom sajmu Marché du film u Cannesu

Kako bi zadržao duh umrežavanja, dosad fizičkih, štandova MEDIA te dijeljenje primjera dobrih praksa među zainteresiranim stranama, Potprogram MEDIA odlučio je predstavljanje primjera dobrih praksa organizirati digitalnim putem u okviru ovogodišnjeg događanja Marché du film u Cannesu.

Svakog dana od 23. do 26. lipnja u 17 sati MEDIA je uživo prenosio jedno predstavljanje s filmskim profesionalcima iz industrije koji su s nama podijelili svoja iskustva i savjete o rješavanju krize COVID-19.

Više informacija o predstavljanju primjera dobre prakse: MEDIA i primjeri dobre prakse u Cannesu 2020.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr