10/05/2019

MEDIA i Europski filmski forum u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje događanja vezana uz Potprogram MEDIA i Europski filmski forum tijekom 72. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Europski filmski forum

Europski filmski forum, u organizaciji Potprograma MEDIA, i ove će se godine održati na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu s temom „Europski talenti: osnaživanje kreativnih potencijala“.

Forum će se odvijati 20. svibnja od 15 do 17.30 sati u prostorijama Salon des Ambassadeurs te će odati počast europskim talentima kojima dugujemo prepoznatljivost europskog filma i televizijskih djela diljem svijeta. Unutar događanja pružit će se također prilika za promišljanje o europskom filmskom ekosustavu koji jačanjem digitalizacije prolazi kroz značajne promjene.

Otvorenom raspravom pokušat će se prepoznati glavni izazovi i mogućnosti za europske talente i analizirati aspekti poslovnog okruženja povoljnog za razvoj kreativnosti i jačanje dosega prema međunarodnoj publici. Rasprava će biti podijeljena na nekoliko sesija:

  • Uvodna riječ visokih predstavnika Europske komisije
  • Razgovor s renomiranim europskim filmskim redateljima
  • Prvi panel: „Razvoj europskog talenta“
  • Drugi panel: „Opremanje talenta nužnim vještinama“
  • Zaključna riječ.

Štand Potprograma MEDIA na filmskom sajmu

MEDIA će, kao i svake godine, biti prisutna na filmskom sajmu Le Marché du Film s vlastitim štandom, gdje će svakodnevno biti predstavljeni primjeri dobre prakse. Od 17. do 22. svibnja održavat će se najmanje dvije prezentacije dnevno – jedna u jutarnjim i druga u poslijepodnevnim terminima ‒ koje će tematski biti usmjerene na izazove i trendove audiovizualne industrije.

Cjelokupni program možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=58945

#euFilmContest

Desetero pobjednika natječaja EU Film Contest organiziranog u suradnji s Europskom komisijom, u cilju promoviranja raznolikosti europskog filma i TV serija među širom publikom, bit će predstavljeno na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Pobjednici će imati mogućnost učiti o europskom filmu i audiovizualnoj industriji izravno od europskih filmskih profesionalaca te iskusiti bogatstvo europske kinematografije.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr