06/09/2013

MEDIA desk Hrvatske sa zadovoljstvom objavljuje rezultate natječaja Programa MEDIA

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu na drugom je roku posljednjega natječaja 31/2012 izdvojila ukupno 80.000 eura za razvoj pojedinačnih projekata. Na drugome roku natječaja 29/2012 za potporu festivalima Izvršna agencija dodijelila je 20.000 eura jubilarnom, desetom, izdanju ZagrebDoxa!

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu na drugom je roku posljednjega natječaja 31/2012 izdvojila ukupno 80.000 eura za razvoj pojedinačnih projekata i to kako slijedi.

 • Kreativnom dokumentarnom filmu Betonska ljubavnica dodijeljen je iznos od 20.000 eura. EACEA projekt je ocijenila sljedećim riječima:

  „Radi se o originalnoj ideji i zanimljivoj priči. Proračun razvoja projekta jasan je i konzistentan s razvojnom strategijom. Kreativan tim i producentska tvrtka jamče njegovu realizaciju kao i dobar distribucijski potencijal.“

  Projekt je prijavila producentska tvrtka Petnaesta umjetnost d.o.o. u suradnji s Udrugom Bacači sjenki, a kroz priču će nas u ulozi redatelja voditi Boris Bakal.
   
 • Igrani film za djecu Moj dida je vanzemaljac poduprt je iznosom od 30.000 eura. EACEA je obrazloženje za osiguravanje financijske potpore ovako sročila:

  „Velik potencijal projekta sadržan je u priči, čiji je stilizirani pristup ostvaren jednostavnim, zaigranim i humorističnim tonom. Proračun je realan, a prikazani troškovi odgovaraju potrebama projekta.“

  Projekt je prijavila producentska tvrtka Studio dim d.o.o. prema priči scenaristice Irene Krčelić.
   
 • Igranom filmu za djecu Anka dodijeljen je iznos od 30.000 eura, što je EACEA obrazložila na sljedeći način:

  „Roman po kojem je rađen scenarij odražava duh filmskoga stila, koji osigurava prijenos priče na velika platna. Priča posjeduje snažan dramatski potencijal te uzbudljive, pustolovne i maštovite likove.“

  Projekt je prijavila producentska tvrtka DA FILM d.o.o., a avanturističkom pričom za djecu provest će nas redatelj Dean Aćimović. 
   

   

Na drugome roku natječaja 29/2012 za potporu festivalima Izvršna agencija dodijelila je 20.000 eura jubilarnom, desetom, izdanju ZagrebDoxa! Naime, međunarodni festival dokumentarnoga filma ZagrebDox peti je hrvatski filmski festival koji je poduprt na navedenome natječaju Programa MEDIA!

Izvršna agencija dodijelila je i potpore za selektivnu distribuciju u ukupnom iznosu od 15.200 eura i to na natječaju 21/2012 (rok prijave bio je 4. travnja 2013.):

 • 21 Film d.o.o. – 2800 eura
 • Continental film d.o.o. – 2200 eura
 • Discovery d.o.o. – 3200 eura
 • Pa-dorra d.o.o. – 5500 eura
 • Umjetnička organizacija „Zagreb Film Festival“ – 1.500 eura.
   
   

MEDIA desk Hrvatske svim dobitnicima potpore upućuje iskrene čestitke!

Ako se navedeni iznosi pridodaju već odobrenim potporama, dobiva se ukupan iznos od 867.362 eura, koji su hrvatski korisnici osigurali od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. Proširimo li vremensko razdoblje od 15. 9. 2008. do 31. 12. 2012., proizlazi da su osigurana sredstva u iznosu od 2,389.157 eura!

Nadamo se da će vam Program Kreativna Europa predstavljati nov poticaj i izazov te da ćete se jednakim entuzijazmom prijavljivati na natječaje, čije objave svi skupa nestrpljivo iščekujemo!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr