19/02/2009

MEDIA desk Hrvatske i ZagrebDox prvi put zajedno sudjeluju u organizaciji ZagrebDoxProa

Dana 19. veljače 2009. godine održana je konferencija za novinare povodom koje je najavljeno prvo zajedničko sudjelovanje MEDIA deska Hrvatske i ZagrebDoxa u programu ZagrebDoxPro.

Jednu od zadaća MEDIA deska Hrvatske predstavlja sustavan rad na unapređivanju znanja i vještina hrvatskih filmskih profesionalaca. MEDIA desk Hrvatske prepoznao je značenje ZagrebDoxProa, koji se od 24. do 27. veljače 2009. godine održava(o) u okviru festivala dokumentarnoga filma ZagrebDox.

ZagrebDoxPro namijenjen je sadašnjim i budućim profesionalcima kako iz Hrvatske tako i iz regije. Sastavni dio programa čine: radionica – namijenjena unapređivanju znanja i vještina u pisanju i predstavljanju dokumentarnih projekata, master class – predavanja vrhunskih svjetskih profesionalaca, te Pitching Forum – u okviru kojega sudionici radionice (njih dvanaest) predstavljaju svoje projekte te odgovaraju na pojedinačne uredničke zahtjeve i pitanja.

Razmjena znanja i vještina pomoći će sudionicima ZagrebDoxProa u što uspješnijem definiranju i predstavljanju projektnih ideja kao i usvajanju vještina uspješnoga prezentiranja dokumentarnih filmova. Povrh navedenoga, radionica regionalnim autorima omogućuje i lakše uspostavljanje novih kontakata koji će im pripomoći u ravnopravnijem sudjelovanju u međunarodnim koprodukcijama.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr