14/05/2022

Martina Petrović, voditeljica DKE - Ureda MEDIA RH - sudjeluje u sklopu prvog izdanja Talent akademije te ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala kratkog filma u Linzu!

Martina Petrović, voditeljica DKE - Ureda MEDIA Hrvatske - sudjeluje u sklopu prvog izdanja Talent akademije te ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala kratkog filma u Linzu!

U sklopu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Linzu ove jeseni održava se i prvo izdanje Talent akademije koja fokus stavlja na razvoj novih filmskih projekata i odabranih talentiranih filmaša. Sam program sastoji se od online akademije i tjedna boravka u Linzu za konačne pobjednike, koji će svoj projekt imati priliku predstaviti na ISFF-u u Linzu 2022. kako bi osvojili nagradu za koprodukcijsko financiranje.

Mentori koji će raditi s odabranim talentima na Akademiji su Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA RH, te Yi Tang, kineska producentica i Suzannah Mirghani, sudanska scenaristica, istraživačica i neovisna redateljica. 

Među ukupno osam odabranih sudionika u sklopu Akademije svoje mjesto su pronašle i hrvatske redateljice Hani Domazet te Sara Grgurić.

Kratki film važan je aspekt u razvoju svakog filmskog autora te je upravo zbog toga usavršavanje kratkometražnih projekata uz stručne mentore i radionice ključan faktor njihova uspjeha. Isto tako, filmska industrija mora naglasak staviti na umrežavanje autora i poticanje razvijanja koprodukcija kako bi kao rezultat nastalo poduzetno i efikasno okruženje za sve filmske djelatnike.  

Kratki film unutar Potprograma MEDIA financira se isključivo putem poziva za razvoj skupnih projekata od 2017. godine te su u samo dvije godine financirana čak 54 kratka projekta kao poticaj novim talentima. 

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]