29/06/2022

Martina Petrović, voditeljica DKE - Ureda MEDIA RH, sudjeluje u sklopu prve profesionalne festivalske rezidencije TaborPRO!

Martina Petrović, voditeljica DKE - Ureda MEDIA RH, sudjeluje u ulozi mentorice i to u sklopu prve profesionalne festivalske rezidencije TaborPRO koja će se od 7. do 10. srpnja o.g. održavati u sklopu Tabor Film Festivala.

Ovog ljeta po prvi se puta u sklopu Tabor Film Festivala održava profesionalna rezidencija za mlade filmaše! Naime, edukativno-profesionalna platforma TaborPRO predstavlja prvu umjetničku i edukativnu praksu takvog oblika u Krapinsko-zagorskoj županiji, a okuplja mlade filmaše, kao i one koji će to tek postati, s ciljem njihova umrežavanja i usavršavanja u području kratkometražnog filma. Također, TaborPRO predstavlja odličnu priliku za povezivanje regionalnih akademija i filmskih škola te će tako Festival učiniti važnim epicentrom kratkometražnog filma.

Tijekom profesionalne rezidencije, koja će se odvijati u dvorcu Veliki Tabor u razdoblju od 5 dana, odabrani studenti završnih godina akademija iz regije i Europe bavit će se temom razvoja prvog profesionalnog kratkometražnog filma nakon završetka školovanja. U njihovom radu za vrijeme programa usmjeravat će ih  stručne mentorice Anita Čeko, filmska dramaturginja, redateljica, scenaristica i članica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Kinokluba Zagreb i Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, jedne od ključnih institucija za sufinanciranje audiovizualne filmske umjetnosti.

U proljeće ove godine putem natječaja odabrano je šest sudionika TaborPRO rezidencije, a to su:  Tamara Broćić (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), Benjamin Noah Maričak i Sara Gregurić (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu), Ismira Mašić i Isidora Ratković (Akademija scenske umjetnosti u Sarajevu), te Miloš Bojović (Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně).

Sudionici tijekom programa imaju priliku usavršiti svoje prijavljene filmske projekte, a osim toga, za vrijeme samog festivala moći će ih na pitching forumu prezentirati stručnom žiriju kojeg ove godine čine filmska producentica Tajana Bakota, redatelj Josip Lukić i scenarist i dramaturg Marin Lisjak. Naposljetku, žiri će donijeti odluku o tome čija je prezentacija projekta bila najbolja, dok će produkcijska kuća SABMARINE najuspješnijem sudioniku dodijeliti i novčanu nagradu za produkciju prvog profesionalnog filma.

Projekti nastali u sklopu TaborPRO programa bit će prezentirani svjetskim publikama, što će uvelike pridonijeti proširenju opusa hrvatskih koprodukcija i prepoznatljivosti hrvatskog filma u svijetu.

Više informacija o programu TaborPRO, sudionicima i mentorima možete pronaći na poveznici.

Vidimo se!

Vaš DKE  - Ured MEDIA Hrvatske!

*Autorica naslovnog portreta: Petra Grozaj.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]