29/06/2022

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA RH i Alen Munitić, umjetnički direktor Festivala mediteranskog filma Split te voditelj projekta Kino Mediteran, sudjeluju u sklopu prvog izdanja Cinedays Cinema Foruma!

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA RH i Alen Munitić, umjetnički direktor FMFS-a te voditelj projekta Kino Mediteran, sudjeluju u sklopu prvog izdanja Cinedays Cinema Foruma koje će se održati 11. srpnja o.g. u sklopu Festivala europskog filma Cinedays u Skoplju.

Dodatne informacije

Centar za kulturu mladih u Skoplju, koji stoji iza organizacije i potpune realizacije sada već 21. izdanja Festivala europskog filma Cinedays (Skoplje, Sjeverna Makedonija) ove je godine, potaknut potrebom za unaprjeđivanjem izlagača kina u zemlji s jedne strane te problemima povezanim s financiranjem i padom gledanosti s druge strane, udružio snage s Forumom za razumne politike. Forum predstavlja organizaciju koja promovira regionalnu i međunarodnu suradnju temeljenu na međusobnom poštivanju i razumijevanju te kreiranju različitih rješenja i praksi koje bi povećale i unaprijedile kulturnu participaciju, a rezultat ovog udruživanja predstavlja održavanje prvog izdanja Cinedays Cinema Foruma tijekom Festivala europskog filma Cinedays 2022.

Cinedays Cinema Forum održat će se 11. srpnja 2022. u Centru za kulturu mladih u Skoplju, a njegov je primarni cilj ponuditi izlagačima kina iz balkanskih zemalja prostor za promišljanje o svojim metodama rada, dijeljenje vlastitih iskustava te otkrivanje novih mogućnosti u svojoj industriji. S obzirom na to da svaki izlagač kina u regiji iza sebe ima određenu priču, prolazio je kroz različite faze razvoja i napretka te je pod utjecajem konteksta zemlje iz koje dolazi, od velike je važnosti okupiti operatere izlagača kina koji su voljni podijeliti svoje znanje, ali i koji su spremni otkriti koje im vještine i/ili kompetencije nedostaju te probleme s kojima se susreću. 

Stoga, Cinedays Cinema Forum predstavlja jednodnevni događaj moderiranih dubinskih rasprava i dijeljenja iskustava o tome kako upravljati kinom, kako privući publiku nove generacije i kako biti inovativan.

Teme koje će se obrađivati i o kojima će se raspravljati uključuju:

- Kino Mediteran: model proširivanja - predstavit će Alen Munitić, umjetnički direktor FMFS-a te voditelj projekta Kino Mediteran

- Početak od nule: kina u Vlori i Gjirokastri (projekti koje financira EU i EU programi)

- Neuspješna priča: Kino Kultura, Skopje

- Važnost institucionalnog partnerstva

- Kako MEDIA podržava izlagače kina - Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA RH

- Primjeri publike nove generacije, cjenovne politike, inovativnih projekata (predstavnici kina u Grčkoj, Albaniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji)

- Važnost kinematografskih mreža i suradnje

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]