25/10/2017

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, sudjeluje na Konferenciji o hrvatskoj filmskoj baštini predstavljanjem modela financiranja u Europi!

Konferencija o hrvatskoj filmskoj baštini okupit će čitav niz sugovornika iz različitih zemlja i područja koji će putem izlaganja, panela i diskusija nastojati pronaći odgovore na pitanja vezana uz zaštitu i očuvanje kako hrvatske tako i europske filmske baštine.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje sudjelovanje voditeljice Martine Petrović na Konferenciji o hrvatskoj filmskoj baštini, koja se od 26. do 27. listopada o. g. održava u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva. Prvi dan Konferencije bavit će se pitanjima autorskih i vlasničkih prava, postojećih europskih regulativa kao i europskih praksi, dok će drugi dan biti posvećen izazovima digitalizacije, očuvanju i zaštiti audiovizualne građe te predstavljanju postojećih europskih modela financiranja.

Godine 2005. UNESCO je dan 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, nadajući se da će se na razini Europe, ali i šire, ubrzati procesi njezina očuvanja i zaštite.

Današnju situaciju nažalost reflektira poražavajući podatak preuzet iz Europskog audiovizualnog opservatorija: samo je 16 % od ukupne filmske baštine zaštićeno na digitalni način, a od ukupno 28 zemalja članica Europske unije samo su Poljska i Velika Britanija uspjele osigurati financijska sredstva te digitalizirati i zaštititi svu svoju filmsku baštinu (Poljska zaključno do kraja 2020. godine).

Nadalje, EUROPEANA − kao jedna od najvažnijih platforma za slobodno pretraživanje otprilike dva milijuna digitalnih predmeta, koji uključuju knjige, rukopise, arhivske zapise i dr. − ne prepoznaje film kao kategoriju!

Zašto samo Poljska i Velika Britanija pružaju primjere uspješne prakse kada govorimo o modelima financiranja zaštite filmske baštine? Koji su razlozi čestoga izostavljanja filma kao ravnopravne kategorije u postojećim platformama za pretraživanje digitalnih sadržaja (Europeana) i hoće li iduća, 2018., godina s predznakom obilježavanja Europske godine kulturne baštine dati dovoljno prostora i pozornosti tematiziranju filmske baštine?

Martina Petrović će u okviru svojega izlaganja dati uvid u postojeću europsku situaciju zaštite filmske baštine te prezentiranjem primjera uspješnih praksa nastojati potaknuti na razmišljanje o različitim modelima financiranja na europskoj razini, koje je važno čim prije osvijestiti i s vremenom implementirati u kontekst zaštite i očuvanja hrvatske filmske baštine.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr