08/06/2018

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, predstavlja Potprogram MEDIA u okviru trećega Kulturno-kreativno-industrijskog foruma na temu „Kina te srednjoeuropske i jugoistočnoeuropske zemlje: kreativna revitalizacija“

S velikim zadovoljstvom DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske najavljuje sudjelovanje voditeljice Ureda MEDIA Martine Petrović u okviru trećega izdanja Kulturno-kreativno-industrijskoga foruma na temu „Kina te srednjoeuropske i jugoistočnoeuropske zemlje: kreativna revitalizacija“, koji će se održavati u Poljskoj, u gradovima Łódźu i Katowicama, od 12. do 16. lipnja 2018. godine.

Pod okriljem inicijative „16+1 – novi počeci suradnje u kulturnoj industriji“ Narodna Republika Kina nastoji osnažiti kulturnu suradnju sa šesnaest država srednje i jugoistočne Europe. Naime, s ciljem međusobnoga razvoja i unaprjeđenja odnosa pridonosi se poticanju strateškoga partnerstva u području kulturnih i kreativnih industrija između NR Kine i Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Makedonije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Unutar panela na temu „Film, novi mediji, videoigre“ bit će predstavljeni projekti koji su dobili potporu Potprograma MEDIA, a koji se posebno ističu upravo svojim inovativnim pristupom, interaktivnošću ili transmedijom. Nadalje, u kontekstu Potprograma MEDIA smjernice za razvoj filmskih projekata, naročito onih namijenjenih djeci, ističu mogućnost stjecanja dodatnih bodova ako se filmski sadržaj proširi na transmediju, odnosno popratne interaktivne sadržaje.

Iz takve perspektive predstavit će se dva filmska projekta nastala pod okriljem producentske tvrtke Studio dim, iza koje stoje Marina Andree Škop i Darija Kulenović. Oba su projekta posvećena mlađoj, odnosno dječjoj publici, poput igranoga filma „Moj dida je vanzemaljac“ (u režiji Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop) i „Pričaj mi, pričam ti“, igrano-animirane TV serije sa snažnim transmedijskim elementom (režiju potpisuje Marina Andree Škop).

Interaktivni transmedijski projekt „iOtok“ opisuje na inovativan način život trinaest stanovnika otoka Biševa koji se trude očuvati svoju malu lokalnu zajednicu. Radi se o slovensko-hrvatsko-talijanskoj koprodukciji producentske tvrtke Astral Film iz Slovenije, dok je autor i redatelj projekta Miha Čelar.

U okviru panela na temu „Mobilnost u edukaciji“ predstavit će se riječke uspješnice Javne ustanove Art-kino. Škola u kinu projekt je koji je od samoga početka zamišljen kao svojevrsna nadopuna nastavi u osnovnim školama, a posvećen je medijskoj pismenosti s ciljem osvješćivanja, promidžbe i razvoja filmske kulture među djecom i mladima. Dječja kuća jedan je od programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. koji podrazumijeva istraživanje, potiče čitanje, neformalnu edukaciju te aktivno sudjelovanje, a poslužit će i kao ključno mjesto znanja i inspiracije kako kod djece tako i kod šire publike.

Nadalje, putem Potprograma MEDIA te osnaživanjem uspješnih primjera suradnje iz gore navedenih zemalja, s posebnim naglaskom na onima iz Hrvatske, pruža se potpora većoj vidljivosti i prepoznatljivosti projekata iz malih zemalja, ali se jednako tako radi o jedinstvenoj prilici za razmjenu iskustava sa svrhom poticanja što tješnje suradnje između NR Kine i šesnaest zemlja srednje i jugoistočne Europe.

Uz Martinu Petrović, voditeljicu Ureda MEDIA, iz Hrvatske će na Forumu sudjelovati i Maša Milovac u ime Hrvatskoga dizajnerskog društva.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr