25/05/2017

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, predstavlja Potprogram MEDIA u okviru drugoga Kulturno-kreativno-industrijskog foruma na temu „Kina te srednjoeuropske i jugoistočnoeuropske zemlje“ u Pekingu!

S velikim zadovoljstvom DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske najavljuje sudjelovanje voditeljice Ureda Martine Petrović u okviru drugoga izdanja Kulturno-kreativno-industrijskoga foruma na temu „Kina te srednjoeuropske i jugoistočnoeuropske zemlje“, koji će se održavati u Pekingu od 28. svibnja do 1. lipnja 2017. godine.

Pod okriljem inicijative „16+1 – novi počeci suradnje u kulturnoj industriji“ Narodna Republika Kina nastoji osnažiti kulturnu suradnju sa šesnaest država srednje i jugoistočne Europe. Naime, s ciljem međusobnoga razvoja i unaprjeđenja odnosa pridonosi se poticanju strateškoga partnerstva u području kulturnih i kreativnih industrija između NR Kine i Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Makedonije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Forum je podijeljen u dva tematska predstavljanja. U fokusu prvoga bit će tema „Kreativna industrija produljuje vijek trajanja kulturnoga naslijeđa“, dok će se drugi baviti temom „Suradnja i inovacija u kulturnoj razmjeni između regije Peking – Tianjin – Hebei i zemalja srednje i jugoistočne Europe“.

Nadalje, putem Potprograma MEDIA te osnaživanjem uspješnih primjera suradnje iz gore navedenih zemalja, s posebnim naglaskom na onima iz Hrvatske, pruža se potpora većoj vidljivosti i prepoznatljivosti projekata iz malih zemalja, ali se jednako tako radi o jedinstvenoj prilici za razmjenu iskustava sa svrhom poticanja što tješnje suradnje između NR Kine i šesnaest zemlja srednje i jugoistočne Europe.

Uz Martinu Petrović, voditeljicu Ureda MEDIA, iz Hrvatske će na Forumu sudjelovati i Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta, te doc. art. Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr