29/11/2017

Marko Dješka sudjeluje na radionici CEE Animation!

Izvorna ideja – povezivanje nezavisnih producenata animiranih filmova iz srednje i istočne Europe – rodila se u jesen 2016. godine. Potrebu za osmišljavanjem zajedničkih događanja i snažnijom suradnjom osvijestio je Višegradski forum animacije, međunarodna platforma koja već nekoliko godina radi na povezivanju producenata.

Voditeljica programa radionice bit će Linda Beath, koja već dugi niz godina savjetuje i educira filmske producente diljem Europe. Predavači, koji će pet dana intenzivno raditi sa sudionicima, cijenjeni su filmski stručnjaci: Siun Ni Raghallaigh (Ardmore Studios, Troy Studios), Moe Honan (Moetion Films Ltd), Mathias Noschis (Alphapanda), Richard Rowe (DHX Media – nabava i koprodukcija) te Maciej Chmiel (TVP – poljska nacionalna televizija, prodaja i nabava).

Marko Dješka (Adriatic Animation) hrvatski je predstavnik i jedan od dvadeset šest producenata iz ukupno sedamnaest zemalja − uz Hrvatsku, i iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Gruzije, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine i s Kosova − koji su odabrani za sudjelovanje u prvome izdanju ove radionice. Središnje teme radionice bit će međunarodne koprodukcije, financiranje, pravna pitanja, marketing, prodaja, rad s TV postajama i digitalna distribucija.

Važan dio radionice u Ljubljani bit će i panel-rasprava o koprodukcijskim uvjetima u srednjoj i istočnoj Europi. Raspravi će nazočiti više od trideset stručnjaka koji će pokušati formulirati zajedničku izjavu u kojoj će se obratiti filmskim fondovima i predstavnicima TV postaja te tražiti snažniju potporu industriji animacije. Ovaj dokument, pod nazivom Ljubljanski sporazum, sadržavat će i opis specifičnih uvjeta produkcije animiranih djela u regiji srednje i istočne Europe te iznijeti nacrt strategije s ciljem poboljšanja i razvoja konkurentne industrije animiranoga filma – i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

Sama radionica pokrenuta je na inicijativu MEDIA deskova Kreativne Europe iz Albanije, Bugarske, Češke, Crne Gore, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine te Višegradskog foruma animacije, platforme za predstavljanje projekata i umrežavanje koja okuplja producente animiranih filmova s područja središnje i istočne Europe.

Radionica CEE Animation održavat će se od 2. do 6. prosinca 2017. u okviru Međunarodnoga festivala animiranog filma Animateka, koji će se odvijati u Ljubljani od 4. do 10. prosinca 2017.

Za više informacija o radionici CEE Animation posjetite stranicu http://www.ceeanimation.eu.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr