04/03/2019

Mapiranje modela suradnje među filmskim festivalima

Objavljeno je izvješće Europske komisije o modelima suradnje filmskih festivala

Cilj ovog izvješća je mapiranje i procjena modela suradnje među filmskim festivalima u ime Europske komisije, kvalitativna analiza koja prepoznaje i ocjenjuje modele suradnje u kontekstu višestrukih funkcija i ciljeva filmskih festivala.

Zahvaljujući digitalizaciji, međunarodni filmski festivali doživljavaju velik i stalan rast te su izgradili vlastiti ekosustav koji im pomaže da funkcioniraju kao pokretač u filmskoj djelatnosti.

Oni jamče pluralnost filmske scene – koja također uvelike odražava kulturnu i jezičnu raznolikost Europe – te značajno pomažu europskim filmskim djelima da se istaknu te da ostvare vidljivost, prijeđu granice i pronađu put do publike.

Filmski festivali danas, a u budućnosti još i više, predstavljaju bitan alat za njegovanje međusobnog razumijevanja, za očuvanje otvorenog, inkluzivnog i kreativnog društva te otjelovljenje našeg europskog identiteta.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Europske komisije.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr