19/08/2016

Litva u fokusu obilježavanja 25. godišnjice postojanja Potprograma MEDIA!

Kako je ovoga tjedna u fokusu obilježavanja srebrne obljetnice Potprograma MEDIA Litva, donosimo vam dvije uspješne filmske priče vezane uz tu zemlju.

Sangailino ljeto (Summer of Sungaile)

Sangailino ljeto (Summer of Sungaile), film Alantėa Kavaitėa, koji je dobio nagradu Sundancea za režiju, nastao je u koprodukciji s francuskim producentom Antoineom Simkineom te je sufinanciran sredstvima Potprograma MEDIA. Glavna glumica Aistė Diržiūtė postala je jednom od desetero sudionika ovogodišnjega izdanja programa European Shooting Stars usmjerenoga na promoviranje mladih europskih glumačkih talenata. Litavski producent Živilė Gallego odabran je pak za predstavljanje unutar programa Producers on the Move koji se i ove godine održavao u Cannesu.

Sangailino ljeto (Summer of Sungaile)

Video: Sangailino ljeto (Summer of Sungaile)

Moving Cinema

Potprogram MEDIA već treću godinu zaredom sufinancira projekt razvoja publike Moving Cinema. Uz partnere iz Barcelone (A Bao A Qu) i Lisabona (Os Filhos de Lumière), glavni je organizator ove manifestacije litavska udruga Meno Avilys iz Vilniusa.

Moving Cinema

Više informacija: Factsheet.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr