15/09/2021

Lana Matić sudjeluje u sklopu ovogodišnjeg programa usavršavanja ACE Producers!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je Lana Matić (Propeler Film) s projektom Danisa Tanovića „Prije ljeta“ odabrana za sudjelovanje u programu usavršavanja ACE Producers.

Dodatne informacije

Ove godine ACE Producers je pomno odabrao 18 etabliranih nezavisnih producenata iz 17 različitih zemalja. Riječ je o trima radionicama vezanima uz temu razvoja projekta, financijskih strategija, marketinga i distribucije, a koje će se održavati 2021. i 2022. godine, i to u Stavangeru u Norveškoj (listopad 2021.), u Varšavi u Poljskoj (studenome 2021.) te kasnije u Amsterdamu u Nizozemskoj. Također je predviđeno godišnje okupljanje producentske mreže ACE Producers u Gdanjsku u Poljskoj.

Lana Matić magistrirala je političke znanosti na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatskog udruženja filmskih djelatnika, Hrvatskog udruženja producenata i Europske filmske akademije. Producirala je mnoge filmove koji su prikazani i nagrađivani na međunarodnim festivalima poput Berlina i Cannesa, a najnoviji su Otac Srdana Golubovića nagrađen na Berlinaleu i Woodworth-Brosensov Bosonogi car prikazan u Torontu, dok je Mali Antonija Nuića bio hrvatski kandidat za Oscara.

Lana je jedna od osnivačica Zagreb Film Festivala, jednog od vodećih festivala u regiji, gdje radi kao producentica, programerka i voditeljica sekcije industrije. Bila je u upravnom odboru u vrijeme dok je Zagreb Film Festival upravljao kinom Europa u Zagrebu (2008. -2019.), koje je Europa Cinemas 2016. godine nagradilo za najbolje programiranje.

Producentici Lani Matić upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

*Naslovna fotografija - Lana Matić / © Dinka Radonić.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]