16/05/2022

Lana Barić sudjeluje u sklopu European Writers Desk 2022.!

Lana Barić kao jedina predstavnica iz Hrvatske sudjeluje u sklopu ovogodišnjeg izdanja European Writers Desk, inicijative DKE - Ureda MEDIA koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora.

Lana Barić kao jedina predstavnica iz Hrvatske sudjeluje u sklopu ovogodišnjeg prvog izdanja European Writers Desk, inicijative DKE - Ureda MEDIA koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora.

16. svibnja ove godine, održan je prvi online susret filmskih pisaca u sklopu prvog izdanja European Writers Desk -  inicijative DKE - Ureda MEDIA, a koja nastoji ojačati kokreaciju između filmskih pisaca, kao i njihovo povezivanje neovisno o nacionalnim i jezičnim granicama, a time i stvaranje međunarodne mreže europskih autora. 

Deskovi Kreativne Europe - Uredi MEDIA tako su okupili 39 scenarista iz čak 15 europskih država, među kojima je svoje mjesto pronašla i Lana Barić iz Hrvatske. S ciljem da se međusobno povežu i pritom razmjenjuju znanja i iskustva prvom je sastanku  prisustvovala i kreativna producentica i scenaristica Valeria Richter, koja je sudionicima predstavila održivo pisanje.

Jedna od sudionika u projektu je i Lana Barić, hrvatska scenaristica, redateljica, producentica i glumica. Osim nagrada i priznanja za svoje glumačke uloge, napisala je nekoliko scenarija za kratke filmove, kao i scenarij za dugometražni film "Tereza37", koji joj je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij na Pulskom filmskom festivalu 2020. Film je također osvojio dodatnih pet Zlatnih arena, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji festivalski film i bio je službeni hrvatski kandidat za Oscara. Njezin redateljski prvijenac jest kratki film "Snjeguljica", za koji je napisala scenarij te igrala glavnu ulogu, a koji će se uskoro prikazivati na mnogim festivalima. Trenutno radi na scenariju pod nazivom „Eva nakon pada“. Bila je dopredsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika od 2018. do 2022. godine te članica Hrvatskog audiovizualnog vijeća pri Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC).

U sklopu radionice, osim online susreta u svibnju, održat će se još jedan online seminar 28. lipnja, dok krajem 2022. godine slijedi i događanje u fizičkom obliku, čiji će se datum održavanja naknadno objaviti. 

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]