06/07/2020

Kreativni MEDIA info dan: MEDIA – izazovi novog vremena u okviru 17. digitalnog izdanja sajma Sofia Meetings

Na temelju suradnje deskova Kreativne Europe – ureda MEDIA iz Belgije, Bugarske i Hrvatske organizirano je događanje unutar 17. digitalnog izdanja koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, koji se održao od 3. do 8. srpnja 2020. godine.

Dodatne informacije

U očekivanju usvajanja novog Programa Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027. i objave novih poziva s fokusom na Potprogram MEDIA i audiovizualni sektor, deskovi iz Belgije, Bugarske i Hrvatske organizirali su „Kreativni MEDIA infodan: MEDIA – izazovi novog vremena“.

Godina 2020. posljednja je dionica Programa Kreativna Europa 2014. – 2020. i svi se pripremamo za razdoblje novog Programa 2021. – 2027. Europska komisija u isto vrijeme čini sve što je u njezinoj moći kako bi zajedno s Europskim parlamentom usvojila prijedloge obnovljenog Programa, koji se zasniva na njegovoj uspješnoj 28-godišnjoj povijesti. Točno je da su prijedlozi ambiciozni te uključuju sadržajne i financijske promjene, što, naravno, dovodi do potrebe za uvećanim proračunom.

U isto smo vrijeme suočeni s ozbiljnom zdravstvenom krizom čije se posljedice odražavaju na mnoge gospodarske grane diljem svijeta, posebice na kulturni i kreativni sektor. Unatoč trenutnim prilagodbama na nov način života kreativci su ostali kreativni te su iz aktualne situacije proizišle mnoge optimistične inicijative. Širenje informacija u kombinaciji s tehnoloških mogućnostima rezultiralo je pozitivnim učinkom na cjelovitije djelovanje.

U okviru događanja predstavljeni su prošlogodišnji uspješni rezultati te nov poziv „Kina kao inovativni centri za lokalne zajednice“, koji je namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja te koja su snažno pogođena krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19.

Propitivala se učinkovitost i održivost međusektorskog poziva, odnosno modela koji podrazumijeva posezanje za publikom „objema rukama“. Drugim riječima, pokušali su se pronaći odgovori na pitanja o tome treba li se i hoće li se u budućnosti inzistirati na projektima kojima se povezuju različiti kulturni i kreativni sektori, uključujući audiovizualni sektor, a putem kojih se potiče istovremena primjena novih, originalnih i osebujnih oblika međusektorske suradnje.

Na kraju smo sudionike događanja upoznali i s Europskim fondom za kulturnu solidarnost čiji je cilj podržavanje maštovitih kulturnih inicijativa (velikih ili malih) koje jačaju solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora u svrhu pružanja odgovora na trenutnu pandemijsku krizu te njezine posljedice.

U događanju su sudjelovali voditelji ureda MEDIA: Kamen Balkanski iz Bugarske, Frank Herman iz Belgije, Martina Petrović iz Hrvatske te Philipp Dietachmair, programski voditelj Europskog fonda za kulturnu solidarnost.

Događanje se održalo 8. srpnja s početkom u 10 sati.

Za sudjelovanje je bilo potrebno prethodno se registrirati putem ove poveznice:
https://zoom.us/webinar/register/WN_gJy3IcOdRcWRcznvAJJzsA

Kamen Balkanski, voditelj DKE – Ureda MEDIA Bugarske, moderirao je navedeno događanje.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr