02/12/2019

Kreativni ambasadori 2019.

Hrvatski Desk Kreativne Europe — uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U prosincu donosimo pregled svih kreativnih ambasadora imenovanih u 2019. godini.

Jedna od tangentnih djelatnosti ureda MEDIA i Kultura hrvatskog Deska Kreativne Europe podrazumijeva usuglašeno mjesečno imenovanje kreativnih ambasadora. U prosincu stoga donosimo pregled svih ambasadora imenovanih tijekom 2019. godine.

Godinu smo započeli s Goranom Golovkom. Ovaj nagrađivani kazališni redatelj i izvanredni profesor Umjetničke akademije u Splitu omogućio je HNK-u Split, čiji je intendant bio od 2014., a v. d. intendanta od 2018., sudjelovanje u europskom projektu suradnje HERITART, za koji su sredstva osigurana iz Programa Kreativna Europa — Potprograma Kultura.

U mjesecu ožujku kreativnim su ambasadoricama proglašene Edita Bilaver i Ivana Jakobović Alpeza, voditeljice udruge Djeca susreću umjetnost, koja djeluje u okviru filmskog programa Sedmi kontinent s misijom razvoja svijesti o filmskoj umjetnosti kod djece i mladih. Surađuju na švedsko-belgijskom projektu Film u bolnici, koji je od 2017. korisnik potpore Potprograma MEDIA u kategoriji poziva Promidžba europskog filma putem interneta.

Travanjska ambasadorica mjeseca bila je Ružica Gelo Ciglenečki, utemeljiteljica i ravnateljica Glazbene škole Bonar, koja, od osnutka 2015. godine, organizira Zagreb Guitar Festival.U istom se okrilju postupno razvila ideja Eurostringsa – prve europske platforme europskih festivala klasične gitare, kojoj je odobreno četverogodišnje sufinanciranje Kreativne Europe, Potprograma Kultura. Bonar je bio i hrvatski predstavnik jedinstvenog simfonijskog orkestra United Children Philharmonic Orchestra,koji je povezao djecu iz različitih zemalja.

U svibnju imenovanje kreativnim ambasadorom vežemo uz hrvatskog grafičkog dizajnera i umjetnika Slavena Lunara Kosanovića,koji je izlagao u mnogim velikim svjetskim gradovima. Osim crtanja i slikanja grafita, istaknuo se i klasičnim tehnikama slikanja kistom. Sudjelovao je u aktivnosti značajnog interdisciplinarnog projekta CreArt, koji podupire Program Kreativna Europa, a jedan je od partnera i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Kreativnom ambasadoricom u lipnju proglašena je producentica Animafesta Matea Milić. Animafest Zagreb osnovan je 1972., a od 2007. organizaciju preuzima produkcijska kuća Hulahop. Godine 2008., kada Hrvatska postaje članicom Potprograma MEDIA, Animafest Zagreb bio je prvi hrvatski korisnik s uspješnom prijavom na jedan od njegovih poziva.

Igor Mirković, umjetnički direktor Motovun Film Festivala, bio je kreativni ambasador u srpnju. Festival, čiji je fokus na igranim, dokumentarnim i kratkim filmovima, ali nudi i puno popratnih sadržaja, osnovan je 1999. kao odgovor na dominaciju holivudskih filmova u hrvatskim kinima. Njegovu je važnost prepoznao i Potprogram MEDIA omogućivši mu potporu 2014. i 2015. Od ove godine MFF djeluje kao partnerski festival Europske filmske akademije.

U kolovozuje titulu kreativnog ambasadora stekao Saša Božić, kazališni redatelj i dramaturg te pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara. Umjetnički je direktor projekata Port of Dreamers i Future Epics, koji su provedeni u jubilarnoj 70. godini Igara.

Kreativna ambasadorica u rujnu Ankica Jurić Tilić vodi producentsku tvrtku Kinorama, specijaliziranu za igrane filmove, čiji je autorski tim sastavljen podjednako od već priznatih autora i debitanata. Prvi hrvatski film koji je dobio potporu Potprograma MEDIA bio je upravo Kinoramin dječji film Koko i duhovi, a 2011. Kinorama postaje i prvom hrvatskom producentskom tvrtkom koja je dobila potporu u kategoriji poziva namijenjenog razvoju skupnih projekata.

Tamara Curić i Larisa Navojec, osnivačice i voditeljice umjetničke organizacije Plesni centar TALA, koji od 2000. popularizira suvremeni ples među djecom, mladima i odraslima, kreativne su ambasadorice u listopadu. UO Plesni centar TALA sudjelovala je u projektu Life Long Burning, a o uspjehu najbolje svjedoči potpora Potprograma Kultura nastavku projekta pod nazivom Life Long Burning – Towards a Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe (2018. – 2022.).

Svim kreativnim ambasadorima od srca čestitamo i želimo puno uspjeha u svim budućim kreativnim pothvatima!

Vaš DKE — Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr