04/09/2020

Kreativni ambasador mjeseca – Leon Lučev

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U mjesecu rujnu predstavljamo vam zajedničkog kreativnog ambasadora ureda MEDIA i ureda Kultura – Leona Lučeva.

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U mjesecu rujnu predstavljamo vam zajedničkog kreativnog ambasadora ureda MEDIA i ureda Kultura – Leona Lučeva. Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac će 25. i 26. rujna 2020. godine, u okviru Kreativne suradnje ureda MEDIA i ureda Kultura, održati radionicu internetskim putem pod nazivom „Glumac ima vremena“ koja je namijenjena dubljem razumijevanju filmske i kazališne scene, likova i komunikacije glumca i lika.

Leon Lučev 1993. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija (1994.) snima svoj prvi cjelovečernji igrani film koji postaje hit s redateljem Vinkom Brešanom Kako je počeo rat na mom otoku te surađuje s Lukasom Nolom, Zvonimirom Jurićem i Ognjenom Sviličićem na njihovim ranim filmovima. Godine 1997. nakon odslušane Akademije dramske umjetnosti postaje dijelom ansambla ITD kazališta, zajedno s Ninom Violić, Draženom Šivakom i Natašom Dangubić. U tom periodu (1997. – 2003.) surađuje s vrhunskim kazališnim redateljima: Tomijem Janežićem, Damirom Zlatarom Freyom, Lukasom Nolom. Od 1997. do 2003. godine pohađa radionice po metodi Mihaila Čehova u Grožnjanu pod vodstvom Scotta Fieldinga i Joanne Merlin. S Tomijem Janežićem sudjeluje u Centru za istraživanje potencijala glumačke igre. Također sudjeluje na radionicama po metodi „Method acting“ pod vodstvom Vajeveca u Zagrebu. Godine 2003. napušta Teatar ITD i u potpunosti se posvećuje filmskoj umjetnosti. Surađuje s recentnim europskim i regionalnim filmskim umjetnicima poput Hansa-Christiana Schmida, Jasmile Žbanić, Hrvoja Hribara, Vinka Brešana, Lukasa Nole, Angeline Jolie, Zrinka Ogreste, Branka Schmidta, Janeza Burgera, Ognjena Glavonića, Hanne Slak i dr. Sudjeluje u regionalnim koprodukcijama i snima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Srbiji. Od 2003. do 2010. sudjeluje u radionicama i edukacijama iz glumačkih tehnika po Jerzyju Grotowskom, Klaunovima, Bufonima te Majerholdu. Učitelji su mu bili Lee Delong, Richard Nieoczym, Joanna Merlin i Scott Fielding. Godine 2006. osniva produkcijsku kuću Produkcija Živa. U sljedećih nekoliko godina (2006. – 2014.) sudjeluje u većini recentnih regionalnih, europskih i svjetskih festivala u funkciji glumca i producenta. Njegovi filmovi osvajali su nagrade u Puli, Berlinu, Sundanceu, Sarajevu, Bruxellesu, Los Angelesu, Jeruzalemu, a on kao glumac u Puli, Sarajevu, Prištini, Kazanu (Rusiji) i Njemačkoj. Godine 2007. na prvom Sarajevo Film Festivalu počinje predavati u okviru Sarajevo Talent Campusa. Predavač je također danas, a unutar tih predavanja razvio je osobni način rada s glumcima pod nazivom „Close up and personal“. Godine 2011. počinje predavati na Umjetničkoj akademiji Split kao asistent prof. Jokiću. Predavanja u obliku praktičnih radionica namijenjena su glumcima i redateljima te su usmjerena k osvješćivanju filmskih tehnika glume za glumce i komunikaciji s glumcima za redatelje. Tijekom 2011. i 2012. godine predaje na školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“: vodi radionicu glume namijenjenu pedagozima u osnovnim i srednjim školama. Od 2003. do 2013. godine povremeno radi s djecom na projektu „Zlarinsko ljeto – Dječja republika Zlarin“. Također putem projekta „Kino u gostima“ organizira i vodi niz filmskih radionica po manjim sredinama u Hrvatskoj.

U kontekstu (Pot)programa MEDIA važno je istaknuti da su 2010. godine Otoku ljubavi, filmskom projektu redateljice Jasmile Žbanić i producentske tvrtke Produkcija Živa d.o.o., u okviru prvog roka poziva za razvoj pojedinačnog projekta (20/2009), dodijeljena sredstva u iznosu od 30.000 eura.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr