01/07/2019

Kreativni ambasador mjeseca – Igor Mirković, umjetnički direktor Motovun Film Festivala

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu srpnju, titulu kreativnog ambasadora Potprograma MEDIA nosi Igor Mirković, umjetnički direktor Motovun Film Festivala.

Motovun Film Festival osnovan je 1999. kao odgovor na dominaciju holivudskih filmova u hrvatskim kinima. Od svojih početaka festival teži estetskoj, tematskoj i geografskoj raznolikosti, fokusirajući se na filmove nastale u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama.

Sadržajno motovunski festival prikazuje igrane, dokumentarne i kratke filmove, a program je bogat i popratnim sadržajem – majstorskim predavanjima, okruglim stolovima, predavanjima te ostalim industrijskim sadržajem. Osim nagrada u okviru natjecateljske konkurencije, na Motovunu se svake godine dodjeljuje i Maverick, nagrada istaknutim filmskim djelatnicima koji su prepoznatljivi po svojoj beskompromisnoj i nekonvencionalnoj estetici. Nagradu su stoga od 2008. među ostalima primili i Terry Jones, Ulrich Seidl, Terence Davies, Andrei Zvyagintsev, Jerzy Skolimowski, Agnieszka Holland, Ruben Östlund i drugi.

Umjetnički tim Motovun Film Festivala čine umjetnički direktor Igor Mirković, producent Matko Burić te selektori programa Jurica Pavičić, Milena Zajović, Inja Korać, Andrej Korovljev, Mike Downey i Rajko Grlić.

Važnost Motovun Film Festivala prepoznao je i Potprogram MEDIA, čiju je potporu festival uživao 2014. i 2015. godine. U pogledu europskog konteksta također je bitno istaknuti da od ove godine motovunski festival djeluje kao partnerski festival Europske filmske akademije: to znači da će se pobjednički film kratkometražne konkurencije izravno kandidirati za Europsku filmsku nagradu za kratki metar.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

-

*naslovna fotografija: Igor Mirković [fotografkinja: Nina Đurđević]Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr