02/11/2020

Kreativni ambasador mjeseca - Boris Bakal

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u sklopu svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u studenome, titulu kreativnog ambasadora Potprograma MEDIA nosi Boris Bakal, voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki.

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u sklopu svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u studenome, titulu kreativnog ambasadora Potprograma MEDIA nosi Boris Bakal, kreativni producent, kazališni i filmski redatelj, glumac, kustos te voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki.

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. U svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 500 profesionalnih međunarodnih suradnji, 90 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. Njihovi projekti progovaraju o političkim i kulturnim pitanjima koji se povezuju s problemima lokalnih zajednica.

Boris Bakal je kazališni/filmski redatelj, glumac, producent, intermedijalni umjetnik, društveni i kulturni aktivist, interdisciplinarni javni povjesničar, kustos i pedagog. Tijekom više od četrdeset godina karijere stvara različite projekte koji su predstavili i/ili producirali festivali i manifestacije u više od 20 zemalja diljem svijeta. Od 2001. godine vodi udrugu Bacači Sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2011. osniva filmsku školu za djecu i mlade Frooom!, čiji se funkcionalni program filmskog medijskog i informatičkog opismenjavanja provodi u 11 gradova Hrvatske, a uskoro se pokreće i u zemljama susjedstva te Italiji, Cipru i Belgiji. Dobitnik je nagrade ArtsLink te član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruženja Hrvatskih arhitekata (UHA), član ACHS (svjetskog udruženja za kritičko promišljanje baštine), član EEPAP-a (Istočno europske platforme za izvedbene umjetnosti) te CAA (američkog udruženja likovnih kritičara i umjetnika).

Udruga Bacači sjenki je u sklopu projekta CinEd 2.0 i poziva za potporu filmskom obrazovanju osigurala sredstva Potprograma MEDIA u ukupnom iznosu od 78.702 eura kao partner projekta portugalskog prijavitelja Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema. Riječ je o prvoj hrvatskoj prijavi koja je bila uspješna u kategoriji poziva za filmsko obrazovanje, i to od 2016. godine kada Europska komisija poziv za razvoj publike prenamjenjuje u poziv za filmsko obrazovanje!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr