29/05/2019

Kreativna ambasadorica mjeseca – Matea Milić, producentica Animafesta Zagreb

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu lipnju, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi producentica Animafesta Zagreb Matea Milić.

Svjetski festival animiranog filmaAnimafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma i osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ‒ ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, Animafest Zagreb odvija se svake godine početkom lipnja.

Nakon Zagreb filma i Koncertne direkcije Zagreb, organizaciju festivala 2007. godine preuzima privatna produkcijska kuća Hulahop s ciljem daljnjeg razvoja i usklađivanja programa sa zahtjevima suvremenih tendencija, prilaženja još brojnijoj publici i pružanja dodatnih pogodnosti profesionalcima. Danas je Animafest Zagreb jedna od vodećih svjetskih animiranofilmskih manifestacija i jedini hrvatski festival sa statusom A festivala. Produkcijski tim koji stoji iza ovog uspješnog hrvatskog festivala čine umjetnički ravnatelj Danijel Šuljić, producentice Matea Milić i Paola Orlić te produkcijska savjetnica Olinka Vištica.

Vrijednost Animafesta Zagreb prepoznao je i Potprogram MEDIA u okviru kojega festival od 2009. godine redovito osigurava financijsku potporu. Godine 2008., kada Hrvatska postaje članicom Programa MEDIA, Animafest Zagreb i produkcijska kuća Hulahop bili su prvi hrvatski korisnici s uspješnom prijavom na poziv Programa MEDIA. U cijelom desetljeću potpore Animafest Zagreb osigurao je sredstva u vrijednosti od 286.921 eura. O uspješnosti festivala dodatno svjedoči podatak o uvećanju godišnje potpore u 2019. na iznos od 41.000 eura.

Također, ove je godine pristiglo više od 1800 filmova iz 86 zemalja na razmatranje za službenu konkurenciju. Samo je u kategoriji Veliko natjecanje kratkometražnog filma prijavljeno više od 870 filmova, a odabrano njih 46. Unutar Natjecanja studentskog filma bit će prikazano 47 filmova, dok je u Natjecanje hrvatskog filma uvršteno njih 20.

Vidimo se na Animafestu!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr