07/11/2018

Kreativna ambasadorica mjeseca – Lana Matić

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu studenom, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi Lana Matić – producentica Zagreb Film Festivala.

Zagreb Film Festival već 16. godinu zaredom posebnu pozornost i ljubav posvećuje debitantima čije prve korake prati u glavnom natjecateljskom programu. Prvi ili drugi filmovi autora prikazuju se u konkurenciji dugometražnih filmova te međunarodnih kratkih, a nove domaće autore i autorice pratimo u programu Kockice. Svoje je prve filmove u Zagrebu svih ovih godina predstavio niz danas etabliranih i poznatih redatelja, a ZFF ih i nadalje prati, prikazujući njihove nove filmove u posebnom natjecateljskom programu Ponovno s nama.

Uz podršku debitantima, Festival također nudi programe za sve naraštaje. Program Moj prvi film posvećen je prvijencima najznačajnijih svjetskih redatelja, a filmske uspješnice iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske) svoje pak mjesto pronalaze u popularnom programu Velikih 5. Mlađa publika sudjeluje u programu PLUS koji selektiraju i nagrađuju srednjoškolci i srednjoškolke, dok je Bibijada namijenjena osnovnoškolcima i osnovnoškolkama. U sekciji Festivali pod reflektorima naglasak je na europskim festivalima te njihovom izboru filmova.

Osim filmova, Zagreb Film Festival nudi čitav niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima koji su udruženi pod jedinstvenim imenom – Industrija.

Potprogram MEDIA i ove je godine prepoznao važnost i ulogu Zagreb Film Festivala. U okviru drugog roka poziva za prijavu festivalskih manifestacija Potprogram MEDIA izdvojio je financijska sredstva potpore za 31 filmski festival. Sufinancirani festivali izabrani su u konkurenciji od 102 prijave iz 28 zemalja članica Potprograma MEDIA, a među njima ponovno je i Zagreb Film Festival, koji je osmi put zaredom osigurao sredstva u vrijednosti od 41.000 eura.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

Više informacija: Zagreb Film FestivalKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr