05/08/2020

Kreativna ambasadorica mjeseca – Irena Kregar Šegota

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu kolovozu, titulu kreativne ambasadorice Potprograma Kultura nosi Irena Kregar Šegota.

Irena Kregar Šegota je direktorica TD RIJEKA 2020, menadžerica u kulturi specijalizirana za međunarodne odnose, fundraising i upravljanje projektima u kulturi. U projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 uključena je od samog početka, najprije kao koordinatorica procesa kandidature te kasnije, do sadašnje čelne funkcije, kao direktorica razvoja, sudjelovanja i strateških partnerstava. Prethodno bogato i raznovrsno profesionalno iskustvo stjecala je u Gradu Rijeci, u MVP-u, Lutkarskom kazalištu u Rijeci, te kao prevoditeljica i nastavnica engleskog i francuskog jezika.

Nakon stjecanja srednjoškolske diplome u SAD-u, diplomirala je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iz područja kulturnog menadžmenta i kulturnih politika usavršavala se pri Gospodarskoj komori Grada Pariza, Observatoriju za kulturne politike u Grenoblu te Visokoj nacionalnoj školi za upravu (ENA) u Parizu. Bila je dugogodišnja predsjednica Francuske alijanse u Rijeci i dopredsjednica europske kulturne mreže Les Rencontres.

Europska prijestolnica kulture – RIJEKA 2020

Rijeka je 2016. godine osvojila titulu EPK – Europske prijestolnice kulture 2020, koju je odabralo Nezavisno povjerenstvo stručnjaka Europske komisije. Rijeka je prvi hrvatski grad koji je ponio ovu uglednu titulu, a time se uvrstila na popis šezdesetak europskih gradova koji su nosili titulu EPK poput Marseillea, Linza, Essena, Graza, Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih. Projekt Europske prijestolnice kulture je europski kulturni projekt koji u Rijeci ima svoje specifičnosti, a uključuje obnovu zgrada kulture i bogat cjelogodišnji kulturno umjetnički program. Hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost vrijednosti su na kojima se temelji programska koncepcija “Luke različitosti” i koje se odražavaju u programskim događanjima. Odabir imena „Luka različitosti” za titulu Europske prijestolnice kulture simboličan je jer je Rijeka oduvijek bila luka koja je prihvaćala razne utjecaje koji su stizali morskim putem sa svih strana svijeta. Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli isprepletanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: voda, rad i migracije. Ove aktualne teme tematizirane su kroz sedam programskih pravaca: Slatko i slano, Lungomare art, Kuhinja različitosti, Dopolavoro, Doba moći, Dječja kuća i 27 susjedstva. Rijeka je ovom europskom kulturnom projektu pristupila razmišljajući o svojoj  fizičkoj transformaciji, podjednako koliko i o kontekstu buduće kulturne ponude u gradu. Program koji donosi propituje kulturne, društvene i gospodarske izazove s kojima se suočavaju suvremena Europa i svijet te koji ukazuje na doprinos kulture održivom razvoju.

Europska prijestolnica kulture (EPK) je naslov koji se godišnje dodjeljuje dvama europskim gradovima,  a svake tri godine naslov nose tri grada (odnosno dva europska i jedan iz zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje). Naslov Europskog glavnog grada kulture znači da se tijekom cijele jedne godine u njemu održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, urbane intervencije i postavljaju instalacije. Osim programskih aktivnosti, imenovani grad ulaže u infrastrukturne objekte, čime projekt ostvaruje snažan kulturni ali i socijalno-ekonomski učinak na lokalnu zajednicu. Inicijativu Europske prijestolnice kulture pokrenula je 1985. god. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri kao sredstvo zbližavanja građana Europske unije. Odabir grada za titulu EPK odvija se u dvije faze: predizborna i izborna faza. Gradovi izabrani u predizbornoj fazi imaju nekoliko mjeseci kako bi iznijeli svoj detaljni program, nakon čega Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka Europskoj komisiji preporuča jedan grad za svaku zemlju koja sudjeluje, koje potom službeno imenuje Vijeće ministara EU. Do 2023. godine titulu Europske prijestolnice kulture nosit će: 2021 - Timișoara (Romania), Elefsina (Greece) and Novi Sad (Serbia, candidate country); 2022 – Kaunas (Lithuania) and Esch (Luxembourg); 2023 – Veszprém (Hungary); 2024 - Tartu (Estonia), Bodø (Norway, EFTA/EEA country) and Bad Ischl (Austria).

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE - Kultura.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr