25/06/2020

Koprodukcijski market & pitching forum MIA 2020.

Mercato Internazionale Audiovisivo (MIA) cijenjena je tržišna platforma posvećena pronalasku partnera i financijskih izvora prilikom dovršetka projekata u razvoju. Koprodukcijski market & pitching forum MIA održavat će se od 14. do 18. listopada 2020. godine u Rimu. Otvoren je za sve filmove i projekte sa završenim scenarijima i scenarijima u razvoju koji su namijenjeni kinodistribuciji, televizijskom i internetskom prikazivanju.

Mercato Internazionale Audiovisivo (MIA) cijenjena je tržišna platforma posvećena pronalasku partnera i financijskih izvora prilikom dovršetka projekata u razvoju. Koprodukcijski market & pitching forum MIA održavat će se od 14. do 18. listopada 2020. godine u Rimu. Otvoren je za sve filmove i projekte sa završenim scenarijima i scenarijima u razvoju koji su namijenjeni kinodistribuciji, televizijskom i internetskom prikazivanju.

Cilj je programa olakšati, potaknuti i ubrzati nove poslovne mogućnosti za stvaranje i razvoj inovativnih sadržaja na međunarodnoj razini. Stoga će tijekom odvijanja foruma između profesionalaca filmske industrije postojati i mogućnost ostvarivanja individualnih sastanaka. Čak do 50 odabranih međunarodnih projekata predstavit će se u okviru pitching-foruma u tri kategorije (Film, Drama i Doc & Factual). Svaka od navedenih kategorija ima pomno osmišljene aktivnosti radi što lakšeg pronalaženja odgovarajućih produkcijskih i financijskih partnera.

Rok za prijavu projekata je do 26. srpnja 2020. godine.

Prihvatljivi prijavitelji

MIA|Film Coproduction Market otvoren je za dvije vrste projekata:

  • projekte međunarodnih i talijanskih redatelja za dugometražne igrane filmove, namijenjene kinodistribuciji i/ili televizijskom i/ili internetskom prikazivanju, s već određenim glavnim producentom i dostupnim završenim scenarijem na engleskom jeziku te s potencijalom za međunarodno tržište;
  • projekte talijanskih redatelja u ranijoj fazi razvoja za dugometražne igrane filmove, namijenjene kinodistribuciji i/ili televizijskom i/ili internetskom prikazivanju, s već određenim glavnim producentom i temom/scenoslijedom dostupnima na engleskom jeziku te s potencijalom za međunarodno tržište.

Drama Pitching Forum prihvaća međunarodne projekte izvanredne umjetničke vrijednosti, s TX potencijalom za emitiranje unutar TV programa ili na internetskoj platformi, koji odgovaraju ovim kategorijama:

  • Drama Series – dramska produkcija u kojoj su tema, fabula i glavni likovi okupljeni pod istim naslovom s namjerom daljnjeg razvoja nakon prve sezone;
  • Short Form Series – originalni igrani epizodni program, s pojedinim epizodama kraćima od 30 minuta;
  • TV Movie / Mini-Series – produkcija jasnog početka, sredine i kraja s određenim brojem epizoda (okvirno uzevši, od jedne do dvanaest) koje uključuju rasplet na kraju emitiranja.

Prijave za Documentary Pitching Forum otvorene su za bilo koji međunarodni projekt izvanredne umjetničke vrijednosti i visokog distribucijskog potencijala. Iako se talijanski koproducent favorizira, nije nužan. Projekti se svrstavaju u iduće kategorije:

  • Doc One off – dokumentarni film najdužeg trajanja do 52 minute namijenjen prikazivanju i distribuciji na digitalnim platformama;
  • Docuseries – dokumentarna serija sastavljena od najmanje 4 epizode, od kojih je svaka najdužeg trajanja do 52 minute;
  • Feature doc – dugometražni dokumentarni film namijenjen prikazivanju u kinima najkraćeg trajanja od 70 minuta.

Nagrade

MIA|Film Coproduction Market s ponosom predstavlja Eurimages Co-Production Development Award: međunarodno povjerenstvo dodijelit će novčanu nagradu u iznosu od 20.000 eura za razvoj projekta dugometražnog filma koji ispunjava kriterije suradnje i koprodukcije što inspiriraju Eurimages.

Najboljem će projektu također biti uručena novčana nagrada ARTE Kino International Prize u iznosu od 6000 eura. Njezinom dodjelom ARTE nastoji pridonijeti razvoju i produkciji nezavisnih filmova.

Detaljno pojašnjene kriterije za prijavu projekata unutar pojedinih kategorija moguće je pronaći na sljedećim poveznicama: FilmDramaDoc & Factual.

Vaš DKE – Ured MEDIA HrvatskeKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr