21/10/2020

Konferencija „Diversity of Viewing. New Trends in VoD Market“

Desk Kreativne Europe Poljske će 27. listopada 2020. održati međunarodnu online konferenciju Diversity of Viewing. New Trends in VoD Market posvećenu europskom tržištu platformi video na zahtjev (VoD).

Desk Kreativne Europe Poljske će 27. listopada 2020. održati međunarodnu online konferenciju Diversity of Viewing. New Trends in VoD Market posvećenu europskom tržištu platformi video na zahtjev (VoD).

S obzirom na novonastale okolnosti koje su prouzročile zatvaranje kina i nemogućnost održavanja događanja u kreativnom i kulturnom sektoru, platforme na zahtjev doživjele su visoku popularnost i znatnu transformaciju. Usprkos dugogodišnjem postojanju platformi na zahtjev, one nisu nikada bile popularne i korištene u ovom obimu. Statistički gledano, smatra se kako se u ožujku 2020. godine postotak korisnika opcije platformi na zahtjev (VoD) povećao za gotovo 30% u odnosu na isto vrijeme 2019. godine, dok je postotak korištenja opcije pretplate na platforme na zahtjev (SVoD) u ožujku porastao za čak 53% u odnosu na prošlu godinu.

Povećanje broja korisnika i popularnosti platformi na zahtjev omogućilo je jednostavniji pristup VoD platformama, kao i veću mogućnost praćenja filmova i drugih događanja iz područja kulture cijele Europe.

Glavni je cilj konferencije pokušati predvidjeti nove trendove na tržištu platformi na zahtjev, stanje VoD tržišta u Europi, o kojim je točno novonastalim izazovima riječ te kako potaknuti publiku na konzumiranje kreativnih sadržaja putem VoD platformi.

Neki od govornika na konferenciji bit će Małgorzata Kiełkiewicz (voditeljica Deska Kreativne Europe Poljske), Christian Grece (predstavnik Europskog audiovizualnog opservatorija), Magdalena Dźbik (predstavnica Europske komisije) i drugi.

Konferencija će se održati 27. listopada 2020. godine od 11 do 16.40 sati na poljskom i engleskom jeziku. Simultani prevoditelj bit će prisutan tijekom cijele konferencije. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a rok za prijave putem online prijavnice je 26. listopada do 15 sati.

Raspored

  • 11:00 - 11:10 sati - otvaranje konferencije
  • 11:15 - 11:40 sati - VoD sektor u Europi (izglaganje)
  • 11:45 - 12:15 sati - Potprogram MEDIA i europska politika poticanja VoD sektora (izlaganje)
  • 12:30 - 13:30 sati - panel-diskusija: Zajedno ili odvojeno - međunarodna suradnja i prekogranične aktivnosti platformi
  • 13:30 - 14:15 sati - pauza za ručak
  • 14:15 - 15:15 sati - panel-diskusija: Globalno i lokalno - kako izgraditi publiku za VoD platforme?
  • 15:30 - 16:30 sati - panel-diskusija: Alternativna distribucija filmova
  • 16:30 - 16:40 sati - zatvaranje konferencije

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr