13/11/2020

Kino Urania u Osijeku, Art-kino Metropolis u Zagrebu i Kino Gaj u Varaždinu bili su domaćini ovogodišnjeg izdanja Noći europskog filma, koja se održava treću godinu zaredom!

Noć europskog filma projekt je Kreativne Europe MEDIA u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE - Uredima MEDIA koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Od 16. do 20. studenoga o.g. Kino Urania, Art-kino Metropolis iz Zagreba  i Kino Gaj iz Varaždina predstavljali su Hrvatsku.

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe – Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Od 16. do 20. studenoga ove godine 75 gradova diljem Europe sudjelovalo je u navedenoj manifestaciji, a Kino Urania, Art-kino Metropolis iz Zagreba  i Kino Gaj iz Varaždina predstavljali su Hrvatsku.

Tako je Kino Urania u četvrtak, 19. studenoga o.g. s početkom u 20.30 sati prikazalo film Tijelo Kristovopoljskog redatelja Jana Komasa, dok je u Art-kinu Metropolis u petak, 20. studenoga, u 18 sati prikazan film Pinokio  talijanskog redatelja Matea Garronea. Istog dana, u petak 20. studenoga,održala se u Kino Gaju projekcija filma Sitne ribe talijanskog redatelja Claudija Giovanessija s početkom u 20 sati. Na sve projekcije ulaz je bio slobodan.

Film Tijelo Kristovo  priča je o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju tijekom boravka u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali to je nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. Nakon dolaska u jedan gradić spontano se oblači kao svećenik i preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika mijenja lokalnu zajednicu. Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Pinokio je vjerna filmska adaptacija slavne priče Pinokijeve pustolovine autora Carla Collodija o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drva Geppetta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje metodom pokušaja i pogrešaka, naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjige, donosi ujedno realističnu i fantastičnu pustolovinu smještenu u ruralnoj, bezvremenskoj i neodoljivoj Italiji koja odiše zemljom, morem i farmama, donoseći univerzalnu poruku o osobnom rastu i učenju tijekom života.

Sitne ribe film je u službi portreta jedne generacije u stanju stalnog sukoba, a prati bandu napuljskih dječaka uključenih u ulični rat Camorre. Skupina 15-godišnjaka bez nade u sutra ne boji se zatvora ni smrti. U svijetu bez budućnosti važni su im jedino opstanak, novac i moć: žele puno zaraditi, nositi dizajnersku odjeću, imati nove skutere. Vođa skupine, Nicola, dobro zna pravila posla: da bi zaista upao u igru i svoju bandu doveo do vrha, mora izazvati jednog od starih mafijaških šefova. Film je adaptacija romana Paranza dei bambini kontroverznog napuljskog autora Roberta Saviana koji zbog svojih knjiga o Camorri živi pod policijskom zaštitom, a glumačku skupinu čine amateri, stanovnici Napulja. Film je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na Berlin Film Festivalu.

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju.

Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr