20/11/2019

Kino Mediteran privuklo 50.000 gledatelja

Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina bila dugo zatvorena. Prošlog je vikenda Kino Mediteran posjetio pedeset tisućiti gledatelj i to u kinu u Bolu na otoku Braču.

Kino Mediteran svojoj publici programira aktualne filmske naslove, ali s fokusom na najkvalitetnije filmove europske i svjetske kinematografije. Uključivanjem u program za djecu, Kino Mediteran je mnogim najmlađim posjetiteljima omogućio da prvi put dođu u kino i susretnu se s filmom na velikom platnu te je upravo za projekciju estonskog filma za djecu „Eia i sove“ prikazanog u okviru gostovanja Zagreb Film Festivala prodana 50.000 ulaznica.

Prvi je put ovaj projekt revitalizacije kina dosegao ovako velik broj gledatelja, a rezultat je još značajniji kad se uzme u obzir da gotovo svi gradovi u kojima projekt djeluje imaju manje od 5000 stanovnika.

Iako je Kino Mediteran svoju priču započelo kao putujuće kino od 2015. godine, u suradnji s lokalnim partnerima, putem investicijskih poziva Ministarstva kulture, s vremenom je opremljeno čak 13 kinodvorana i ljetnih kina, kojima je omogućen redovit cjelogodišnji rad. Kino Mediteran u okviru raznih modela javno-civilnog partnerstva programski i logistički upravlja ovim prostorima te ostvaruje izvrsne rezultate. Uz to, na 20-ak lokacija program se održava i prema modelu putujućeg kina s jednim kombijem i svom potrebnom kinoopremom.

Od 2016. godine Kino Mediteran je i član europske mreže nezavisnih kina Europa Cinemas, čija se bijenalna konferencija održava ovog tjedna, od 21. do 24. studenog, u Lisabonu. Europa Cinemas odabrala je Kino Mediteran kao jedno od 12 kina u fokusu koja će se predstaviti na konferenciji među čak 1100 kina iz 43 zemlje.

Osnovana 1992. uz financijsku potporu Potprograma MEDIA i francuskoga centra za kinematografiju CNC, Europa Cinemas prva je mreža kina koja prioritetno promiče europski film. Njezin je cilj osigurati operativnu i financijsku potporu kinima koja se obvežu prikazivati značajan broj europskih filmova, pokretati skupove i inicijative kao i promidžbene aktivnosti usmjerene na mladu publiku.

Kinu Mediteran upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr