05/10/2021

„Kino Magistrala“ podržan u sklopu poziva „Collaborate to Innovate“!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da se hrvatski projekt „Kino Magistrala“ našao na popisu 15 odabranih projekata u sklopu poziva „Collaborate to Innovate/ Suradnja u području inovacija“ jedine europske mreže kina Europa Cinemas. 

Poziv „Collaborate to Innovate“ pokrenula je 2021. godine Europa Cinemas, jedina mreža europskih kina, a financira ga Potprogram MEDIA Programa Kreativna Europa s ukupnim proračunom od milijun eura za ovu godinu. U fokusu rezultata poziva su izvanredni inovativni i suradnički projekti koje će pokrenuti, razviti i provesti kinoprikazivači, odnosno članovi Europa Cinemas - iz iste zemlje ili na europskoj razini. Podržani projekti moraju imati stvaran utjecaj na filmski sektor, promicati cirkulaciju i vidljivost europskih filmova, razvijati njihovu publiku, osobito onu mladu, te povećati vještine i konkurentnost kina. Jedan od glavnih prioriteta ovog novog poziva jest potaknuti kinoprikazivače da u sklopu svojih aktivnosti integriraju i uključivanje i održivost okoliša.

Od ukupno pristigla 32 projekta, odabrano je njih 15 koji predstavljaju 114 europskih kina te će imati ključnu ulogu u tzv. sljedećoj fazi evolucije kina i razvoja publike za europski film, posebno imajući u vidu posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19.

Hrvatski projekt "Kino Magistrala / Coastline Cinema", koji koordinira Kino Mediteran, obuhvaća kina duž Jadranske magistrale, od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočna i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije, a partneri u projektu su i riječko Art-kino, splitska Kinoteka Zlatna vrata te dubrovački Kinematografi. Ovim zajedničkim projektom kina od Rijeke do Dubrovnika povezat će se organizacijom zajedničkih filmskih programa s naglaskom na razvoju nove publike, prvenstveno djece i mladih, kroz brojne aktivnosti namijenjene ovim ciljanim skupinama. Velik dio projekta čini i kampanja povratka u kino kojom će ovi prikazivači postojećoj i novoj publici aktualizirati važnost gledanja filmova na velikom platnu te promovirati domaću i europsku kinematografiju.

„Izuzetno smo ponosni što smo odabrani kao jedan od 15 projekata na ovom pozivu te što smo jedini projekt koji dolazi iz Hrvatske. Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kinodvoranama. Upravo ćemo kroz ovaj segment prezentirati rad naših kina široj javnosti na nacionalnom i europskom nivou, a lokalno ćemo razvijati nove generacije kinoposjetitelja suradnjama s osnovnim i srednjim školama“, izjavio je Alen Munitić u ime koordinatora projekta, Kina Mediteran, ujedno zahvalivši partnerima na odličnoj suradnji te Europi Cinemas i Potprogramu MEDIA Programa Kreativne Europe na prepoznavanju ovog vrijednog projekta.

Upućujemo iskrene čestitke Kinu Mediteran te njegovim partnerima na projektu: riječkom Art-kinu, splitskoj Kinoteci Zlatna vrata te dubrovačkim Kinematografima!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]