26/11/2018

Kino Europa domaćin je "Noći europske kinematografije"!

Kino Europa u utorak, 4. prosinca 2018., u 20 sati bit će domaćin prvog hrvatskog izdanja Noći europske kinematografije, a svečanu proslavu obilježit će besplatna projekcija poljskog filma Hladni rat hvaljenog redatelja Pawela Pawlikowskog.

Noć europske kinematografije (European Cinema Night) novi je projekt Kreativne Europe – Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU sudjeluju u manifestaciji, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku.

Hladni rat, jedan od najboljih filmova godine, vodi nas u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih 50-ih. Između pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule razvija se snažna romansa. Oni su potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo. Ova nemoguća ljubavna priča nominirana je za čak pet europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem u Cannesu. Posebno smo ponosni što je na filmu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama. Nakon projekcije slijede razgovor s gostima i prigodni domjenak.

Noć europske kinematografije jedinstvena je manifestacija koja će poprimiti specifična obličja na 34 različite lokacije. Svako od 34 događanja organizira po jedno kino domaćin, koje je međunarodno priznati član mreže europskih kina Europa Cinemas. U slučaju Hrvatske čast je pripala kinu Europa, najpopularnijem zagrebačkom nezavisnom kinu, koje je 2016. osvojilo Nagradu za najbolji program što je dodjeljuje gore spomenuta mreža.

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju, a ukupan iznos koji su hrvatski korisnici uspjeli osigurati od 15. rujna 2008. do 22. studenog 2018. iznosi 6.467.144 eura!

U fokusu je Ureda MEDIA Hrvatske, koji djeluje kao dio Deska Kreativne Europe, promidžba Potprograma MEDIA Europske komisije i informiranje o njemu. Pruža niz mogućnosti za financiranje filmskih i televizijskih projekata, videoigara i aktivnosti − od edukacije, preko razvoja, do distribucije na filmskim sajmovima, revijama i festivalima.

Ulaz na svečanu proslavu Noći europskih kina i projekciju poljskog filma Hladni rat Pawela Pawlikowskog besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj je ulaznica ograničen i dostupan do popunjenja dvorane.

Noć europske kinematografije realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Dobro došli!

Vaš DKE  - Ured MEDIA Hrvatske!

Više informacija:

Noć europske kinematografije

Hladni ratKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr