24/03/2017

Kanada postala 38. članicom Eurimagesa, koprodukcijskoga fonda Vijeća Europe

Pristupivši kulturnomu i koprodukcijskomu fondu Vijeća Europe, Eurimagesu, Kanada je 16. ožujka 2017. godine postala njegovom 38. članicom, prvom izvan kruga europskih zemalja. U Fondu već sudjeluje 37 zemalja članica koje raspoređuju financijska sredstva u iznosu od 25 milijuna eura godišnje, namijenjena filmskim koprodukcijama, distribuciji i prikazivanju.

Svoja je vrata za sve zemlje koje nisu članice Vijeća Europe Eurimages otvorio već 2013. godine, međutim Kanada je prva država izvan Europe koja je iskoristila mogućnost pristupanja.

Predsjednica Fonda Catherine Trautmann uključivanje Kanade opisala je sljedećim riječima: „Ulazak Kanade novi je korak za Eurimages i svakako će utjecati na dodatno osnaživanje već postojećih poveznica između europske i kanadske filmske industrije. Ujedno će pridonijeti razvoju novih mogućnosti za producente s obiju strana Atlantika i to u sektoru koji je rastući na globalnoj razini. Uvjereni smo da će ojačati inovativna i kreativna partnerstva i unaprijed nas veseli suradnja s kanadskim partnerima.“

Ministrica kanadskoga naslijeđa Mélanie Joly također je istaknula: „Kanada je počašćena što postaje prvom zemljom izvan Europe koja je pristupila Eurimagesu. Naša Vlada razumije važnost podrške našim stvaraocima u pristupu međunarodnim sajmovima i publici i jako nam je bitno osnaživanje kanadskih odnosa s europskim partnerima.“

Eurimages je fond čija su sredstva namijenjena filmskim koprodukcijama, kinodistribuciji i prikazivanju. Osnovalo ga je Vijeće Europe 1988. godine. Od svoga osnutka Fond je omogućio potporu za 1834 europskih koprodukcija u ukupnome iznosu od otprilike 545 milijuna eura.

Budući da kanadsko članstvo danom priključivanja Fondu stupa na snagu, važno je istaknuti da kanadski producenti svoje projekte mogu prijaviti već na sljedećem pozivu 20. travnja o. g.

Za sve dodatne informacije:

http://www.coe.int/t/dg4/eurimages/default_en.aspKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr