03/11/2017

Kako MI to možemo?

Naziv događanja: Kako MI to možemo?

Datum događanja: 15. studenoga 2017.

Vrijeme i mjesto događanja: od 9.30 do 16.30 sati, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj / Kuća Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, 10 000 Zagreb

Budući da je aspekt vidljivosti i prepoznatljivosti europskoga filma jedno od gorućih pitanja europske audiovizualne industrije i Potprograma MEDIA, u fokusu ovogodišnjega događanja bit će upravo – distribucija.

Iako je Potprogram MEDIA izdvojio otprilike 42 milijuna eura za distribuciju europskoga filma u razdoblju od 2014. do 2020. godine putem poziva koji se odnose na automatsku, selektivnu, online distribuciju te sustava potpore namijenjene prodajnim zastupnicima (tzv. sales agentima), ipak su pojedini europski filmovi vidljiviji, prepoznatljiviji od drugih. Zbog toga će se unutar različitih panel-diskusija pokušati pronaći najbolja moguća rješenja kao i odgovori na sljedeća pitanja: kako izići iz ustaljenih, uobičajenih okvira razmišljanja, kako se prilagoditi trendovima i novitetima unutar mogućnosti digitalne distribucije, kako učiti jedni od drugih te koje su prednosti i mane ako film dolazi iz velike, srednje ili male zemlje?

Događanje, čiju će okosnicu prvi put činiti distribucijske perspektive, moderirat će gđa Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, a dotaknut će se teme usko vezane uz pitanje vidljivosti, prepoznatljivosti i distribucije filma u kontekstu zemalja visokoga (Njemačka, Velika Britanija), srednjega (Irska) te niskoga produkcijskog kapaciteta (Bugarska, Hrvatska). Pozornost će biti posvećena i novim, kreativnim modelima distribucije koje podupire Potprogram MEDIA, primjerice online promidžbi europskih audiovizualnih djela.

Među sudionicima događanja posebno želimo istaknuti predstavnike nekih od ključnih producentskih i/ili distributerskih tvrtki: Canoe Film (Velika Britanija), The Chouchkov Brothers (Bugarska), Interfilm iz Zagreba, Latido Films (Španjolska), NFP marketing and distribution (Njemačka), Vico Films (Irska), Wildcard Distribution (Irska), koji će se osvrnuti na filmske uspješnice kao što su Mladi prijestupnici, Preduhitrena osveta,Toni Erdmann, Ustav Republike Hrvatske, Vestern.

Primjere dobre prakse proizišle iz okrilja Medijina poziva i smjernica koji se odnose na online promidžbu europskih audiovizualnih djela predstavit će: Vincent Lucassen (Under the Milky Way), Philipp Hoffmann (Kino on Demand) te Kiril Gjozev (Cut-A-Way).

Događanje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, voditeljima deskova Kreativne Europe – uredima MEDIA iz Bugarske i Katalonije, producentskom tvrtkom One Productions iz Irske te Zagreb Film Festivalom.

S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme, najkasnije do 14. studenoga do 12 sati i to putem:

https://www.entrio.hr/event/kako-mi-to-mozemo-4613

Dobro došli!

DKE – Ured MEDIA HrvatskeKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr