18/02/2019

Jedinstveno digitalno tržište: pregovarači EU-a postigli napredak u modernizaciji propisa o autorskim pravima

Europski parlament, Vijeće EU-a i Komisija postigli su politički dogovor o prilagodbi propisa o autorskim pravima u digitalnom dobu u Europi. 

Njime će se propisi o autorskim pravima prilagoditi današnjem svijetu, u kojem su usluge izravnog prijenosa glazbenog sadržaja, platforme za usluge videozapisa na zahtjev, servisi za prikupljanje vijesti i platforme na koje korisnici učitavaju sadržaje postale glavne točke za pristup kreativnom sadržaju i novinskim člancima. Europski parlament i Vijeće EU-a u nadolazećim tjednima trebaju potvrditi taj dogovor.

Novom se Direktivom jača položaj europskih autora i izvođača u digitalnom okruženju i potiče se visokokvalitetno novinarstvo u EU-u. Korisnicima će pogodovati nova pravila o licenciranju koja će im omogućiti da zakonito učitavaju sadržaj zaštićen autorskim pravima na platforme kao što su YouTube ili Instagram. Koristit će im i zaštitne mjere povezane sa slobodom izražavanja pri učitavanju videozapisa u kojima se nalazi sadržaj nositelja prava, npr. u memovima ili parodijama. Interesi korisnika čuvaju se pomoću djelotvornih mehanizama za brzo osporavanje svakog neopravdanog uklanjanja njihova sadržaja s platformi.

Novom Direktivom pruža se i bolji pristup znanju jer će se njome pojednostavniti pravila o autorskim pravima u području rudarenja teksta i podataka radi istraživanja, obrazovanja i očuvanja kulturne baštine.

Europski parlament i Vijeće sada službeno moraju potvrditi dogovoreni tekst. Nakon potvrđivanja i objave u Službenom listu EU-a, države članice će u roku od 24 mjeseca prenijeti nova pravila u svoja nacionalna zakonodavstva.

Potpredsjednik Komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: "Konačno imamo moderna pravila o autorskim pravima za cijeli EU i to je veliko postignuće koje je odavno trebalo biti ostvareno. Pregovori su bili teški, no u konačnici je bitno da imamo pravedan i uravnotežen rezultat koji je prikladan za digitalnu Europu: slobode i prava korisnika interneta danas će se poboljšati, naši će autori biti bolje plaćeni za svoj rad, a internetsko gospodarstvo imat će jasnija pravila za rad i uspješan razvoj."

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: "Dugo iščekivano donošenje Direktive o autorskim pravima ključan je temelj našeg jedinstvenog digitalnog tržišta. Jasnijim pravnim okvirom prilagođenim digitalnom svijetu ojačat će se kulturni i kreativni sektori te europskim građanima pružiti dodana vrijednost."

*Vijest je preuzeta iz službenog priopćenja za javnost Europske komisije. Cjelovitu vijest možete pročitati na službenim stranicamaKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr