01/03/2019

Island i Hrvatska – naše filmske uspješnice!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Uredom MEDIA Islanda, Islandskim filmskim centrom i filmskim festivalom Stockfish u Reykjaviku organizira događanje na temu hrvatskih i islandskih uspješnica, koje će se održati 6. ožujka o. g. za vrijeme trajanja festivala.

Island i Hrvatska dvije su zemlje koje su imale priliku odigrati fiktivnu geografiju glasovite HBO-ove serije Igra prijestolja. Iako se naoko čini da je to jedina filmska poveznica između dviju vrlo udaljenih zemalja, brojne komponente naših nacionalnih kinematografija podudaraju se i time otvaraju prostor za međusobni razgovor o izazovima industrije kao i o ostvarenim uspjesima.

Island, jedna od najmanjih članica Potprograma MEDIA, svake godine iz svoje pozicije zemlje niskog produkcijskog kapaciteta uspijeva ostvariti značajne rezultate. Unatoč maloj industriji, izoliranom geografskom položaju i malobrojnom stanovništvu, Island od 2014. producira u prosjeku 7 dugometražnih igranih filmova pa su od navedene godine do danas islandski korisnici iz Potprograma MEDIA stekli sredstva veća od 3 milijuna eura.

Hrvatska se, također vrlo brzo nakon svog ulaska u Potprogram MEDIA, uspjela pozicionirati i nametnuti svojim rezultatima u odnosu prema drugim članicama, posebno u kategorijama poziva za razvoj pojedinačnih projekata i za festivale. U razdoblju od 2014. do danas hrvatski korisnici uspjeli su osigurati ukupan iznos od 3,3 milijuna eura unatoč iznimno visokim kriterijima prilikom ispunjavanja određenih smjernica poziva.

U kontekstu prepreka i poteškoća s kojima se susreću islandski i hrvatski prijavitelji progovorit ćemo o izazovima što ih nose pozivi za podnošenje projektnih prijedloga za zemlje kojima su zajednički „mali jezik“, ograničeni teritorij i nepovoljni produkcijski uvjeti. Kroz prizmu primjera filmskih i televizijskih uspješnica razmotrit ćemo ujedno putanje moguće suradnje.

Panelistice su Laufey Guðjónsdóttir, ravnateljica Islandskoga filmskog centra, producentice Lilja Ósk Snorradottir (Pegasus Pictures), Hrönn Kristinsdóttir (Go to Sheep) i Agnes Johansen (RKV Studios) dok će diskusiju moderirati Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr