13/10/2016

Interfilm i Zagrebdox PRO ‒ novi stari uspjesi u Potprogramu MEDIA!

Prijava produkcijske kuće Interfilm drugu joj je godinu zaredom omogućila mjesto na listi odobrenih projekata, dok ZagrebDox PRO i ove godine biva sufinanciran u okviru programa potpore usavršavanju Potprograma MEDIA!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA sa zadovoljstvom objavljuje da je produkcijska kuća Interfilm d.o.o. igranim filmom Država! u režiji Vinka Brešana i ove godine osigurala poziciju na listi odobrenih projekata koje sufinancira Potprogram MEDIA i to s iznosom od 50.000 eura.

Prema riječima Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA-e), radi se o projektu koji je nestvarna crna komedija intrigantne i zbunjujuće strukture te s ciničnim smislom za humor s pomoću kojega se ističu neriješeni problemi brutalnoga balkanskog rata. Likovi su namjerno postavljeni na stereotipan način te ih se dovodi u apsurdne situacije u kojima reagiraju neočekivano, dok kontrapunkt između stereotipnih likova i nestvarne radnje rezultira humorističnim situacijama koje zapravo odražavaju režiserov pečat. U pogledu same strukture projekta potrebno je također naglasiti intrigantan scenaristički aspekt koji podrazumijeva „otvaranje“ priče za pričom.

Radi se o drugome roku Poziva u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata EACEA-e 18/2015.

ZagrebDox PRO je jedini hrvatski program usavršavanja koji se i ove godine našao u skupini poduprtih europskih radionica kontinuiranoga usavršavanja, za koji su osigurana financijska sredstva u iznosu od 24.000 eura!

Prema riječima Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA-e), radi se o solidnome programu usavršavanja koji naglasak stavlja na regiju i zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta te uključuje velik potencijal za razvoj filmske priče. Do izražaja dolazi pristup koji u obzir podjednako uzima i kreativan i poslovan aspekt dokumentarnoga filma. Program usavršavanja dovodi ključne stručnjake kako bi otkrili obećavajuće filmske projekte. Okruženje omogućuje razmjenu informacija i usavršavanje u smislu nadogradnje vještina i znanja te osnaživanja profesionalnoga pristupa u kontekstu ključnoga čimbenika ‒ umrežavanja europskih redatelja i producenata dokumentarnih filmova. 

Radi se o Pozivu u kategoriji stručnog usavršavanja EACEA-e 06/2016.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr